HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde Akademik Yıl Açılış Töreni gerçekleştirildi

Selçuk Üniversitesinde Akademik Yıl Açılış Töreni gerçekleştirildi

23.11.2023 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Törende, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, Cumhurbaşkanı Tatar’a fahri doktora diploması takdim etti.

Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Katılımlarından dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a teşekkür eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Üniversitemiz, 48 yıllık zengin geçmişiyle bölgenin en büyük ve en prestijli öğretim kurumu konumunda. Dahası 70.000’in üzerinde öğrencisiyle, kamu ve özel sektörde bakanlıklar dahil üst düzey pozisyonlarda bulunan mezunlarıyla ülkemizin en iyi üniversiteleri arasında. Selçuk Üniversitesi olarak bilim ve eğitim alanında adımızdan çok daha fazla söz ettirmek, dünyanın önde gelen bilim kurumlarından biri olmak için durmadan çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana Üniversitemizi uluslararasılaştırma, bizim en önemli ve de öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldı. Bu bağlamda da ciddi adımlar attık, önemli çalışmalarda bulunduk.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Aksoy, “Üniversitemiz, son yıllarda hem ulusal hem de uluslararası alanda aldığı ödüllerle hedeflerimize büyük ölçüde ulaştığımızı gösterdi. Örneğin İslami Dayanışma Oyunları gibi büyük çapta uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaparak potansiyelimizi global ölçekte ortaya koyduk. EduRank, GreenMetric, URAP, THE Impact ve THE Asya Üniversiteleri sıralamaları gibi dünyanın önde gelen üniversite sıralama kuruluşlarında büyük başarılar elde ettik. Ülkemizde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Tarımda Dijital Teknolojiler alanında ‘Uzmanlaşan Üniversite’ ve ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’ gibi önemli bir girişime pilot üniversite olarak seçildik. Yine Yükseköğretim Kurulunca verilen 2023 Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde 37 Bayrak Ödülü ile Türkiye 1’incisi olduk, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından da Akreditasyon Belgesi alarak başarımızı tescilledik.” ifadelerini kullandı.

BAP Koordinatörlüğü bünyesinde 17 farklı alanda proje destekleri verildiğini hatırlatan Prof. Dr. Aksoy, “Tüm faaliyetler kapsamında 2023 yılının ilk altı ayında 378 projeye yaklaşık 12.500.000 TL kaynak sağlandı. Geçtiğimiz yıl Üniversitemizin BAP bütçesini 30 milyon liranın üzerine çıkararak rekor kırdık. Yakın zamanda yaptığımız bir düzenlemeyle artık BAP’tan proje başına alınabilecek destek tutarı 150 bin liraya kadar çıkabiliyor. Hedefimiz bu rakamı daha da artırmak.” dedi.

“Güncel Sorunlar Işığında Kıbrıs ve Geleceği” konulu açılış dersini veren ve Kıbrıs’ın tarihsel sürecini anlatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs, Türkiye için çok önemli. Kıbrıs Türkleri yıllarca Osmanlının geleceği günün umuduyla yaşadı. Yunanlılar, Kıbrıs’ı da Yunanistan’a bağlamak için, egemenliklerini yaymak için yapmadıklarını bırakmadı. Kıbrıs’ta Osmanlı vatandaşı olan ecdadımız, Osmanlı yerine İngiliz pasaportu almayı reddetti. Kıbrıs’ta nüfus oyunları ile çeşitli algılar oluşturulmaya çalışıldı. Katledilen, zulmedilen Kıbrıs Türkleri, Kıbrıs’tan çıkarılmaya zorlandı. Tek taraflı müdahale etme hakkı olmasaydı 1974 Kıbrıs Harekatı olmazdı. Türkiye Cumhuriyeti bu harekatı büyük bir başarıyla gerçekleştirdi. Yunanistan çok büyük savunma mevzileri yaptı. Harekatın başarısız olması için 11 yıl hazırlık yaptı. Kıbrıs Barış Harekatı, çok zor bir harekattı ama Mehmetçik ve Kıbrıslı mücahitler sayesinde başarıyla sonuçlandı.” dedi.

Uzun süre ayakta alkışlanan Cumhurbaşkanı Tatar, “Günümüzde de Kıbrıslı Türkleri kendilerine eşit görmeyen, adanın zenginliklerini paylaşmak istemeyen bir zihniyet var. Haksızlıklarla karşı karşıyayız. Biz direniyoruz. Kıbrıslı Türklerin kendi devletini kurma hakkı var. Yunanistan, Kıbrıs’a girmek suretiyle denizleri de egemenliğine alarak Anadolu’yu kuşatma hayalini kuruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gittiği her yerde Kıbrıslı Türkleri anlatıyor. Türkiye’nin güvenliği için, Doğu Akdeniz’deki bekamız, huzurumuz, güvenliğimiz için, bu mücadele çok önemli. Bu mücadele milli bir mücadele. Kıbrıs’ın kuzeyindeki Türk Devleti’nin yaşayabilmesi, güçlenebilmesi hepimiz için çok önemli. Kıbrıs Türk halkının bekası için göğsümüzü siper ederek büyük bir onurla savaşıyoruz. Yeni siyasetimiz, iki devletli siyaset. Çünkü federasyon defteri artık kapandı. Türkiye her zaman Kıbrıs’ına sahip çıktı. Bundan sonra da Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa mutlak suretle Türkiye Cumhuriyeti o anlaşmanın garantörü olacak. Türk askeri Kıbrıs’ta kalmaya ilelebet devam edecek.” diye konuştu.  

Selçuk Üniversitesi 2023 – 2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’nin sonunda Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a fahri doktora diploması ve hediye takdiminde bulundu.

Medya
68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu