HIZLI ERİŞİM

Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Selçuk Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin yönetimine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Selçuk Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Aile: Evlilik, kan ya da evlat edinme bağlarıyla birbirine bağlı, tek bir hane halkı oluşturan, karı-koca, ana-baba, oğul-kız, kız ve erkek kardeş olarak her biri kendi toplumsal konumu içinde birbirlerini karşılıklı etkileyen, ortak bir kültür yaratan, paylaşan ve sürdüren bireyler grubuna,

b) Çalışma birimleri: Merkezin çalışma birimlerini,

c) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

ç) Eğitim: İnsanın toplum yaşamına uyum sağlayabilmesi ve yeteneklerinin geliştirilmesi için uygulanan yöntemleri,

d) Merkez (KATUM): Selçuk Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezini,

e) Müdür: Merkezin Müdürünü,

f) Rektör: Selçuk Üniversitesi Rektörünü,

g) Toplum: Aynı toprak parçasında bir arada yaşayan, ortak bir kültüre sahip olan ve temel çıkarlarını sağlamak için işbirliği yapan insan topluluğunu,

ğ) Uygulama ve araştırma: Kadın, aile ve toplumla ilgili bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak her türlü betimsel ve deneysel araştırmaların yapılmasını ve bunların sonuçlarının merkezde uygulanmasını,

h) Üniversite: Selçuk Üniversitesini,

ı) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanı

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; Üniversitenin ilgili bölüm ve anabilim dallarının işbirliği ile yurt içinde ve yurt dışında kadın, aile ve toplum hizmetleri ile ilgili her alanda bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmak, danışanlara, çalışanlara ve öğrencilere yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunmaktır.

Merkezin faaliyet alanı

MADDE 6 – (1) Merkez, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki alanlarda faaliyetlerde bulunur:

a) Üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak kadınları ve çocukları bilinçlendirmek, sorunlara çözüm yolları aramak ve çözüm yollarını geliştirmek.

b) Kadına karşı her türlü şiddeti önlemek için bu alanda akademik yetkinliği olan uzmanlarla seminer,sempozyum, sunum, çalıştay ve konferans ve benzeri faaliyetleri gerçekleştirmek.

c) Aile ve kadın için yapılacak faaliyetlerde erkeği de merkeze alarak bütün etkinlikleri ve çalışmaları daha verimli ve etkili hale getirmek.

ç) Kadın, aile ve toplum konusunda aydınlatıcı, bilimsel nitelikte bilgilerin sözlü ve/veya yazılı olarak kamuoyuna ulaştırılmasını sağlamak.

d) Kadınlara ve aileye yönelik her türlü faaliyet ve etkinliklerde sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yaparak çalışmaları yürütmek.

e) Sağlıklı bir kadın, aile ve toplum hizmetini sunabilmek için sorunların azaltılması yönünde çalışmalar yapmak, her türlü şiddet mağduru bireylerin etkin ve kaliteli rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmasını sağlamak ve mağdur bireylerle planlı şekilde iletişimde bulunmak ve bu bireylerin yaşam kalitelerini artırmak için çalışmalar yapmak.

f) Kadın, aile ve toplum hizmeti için her türlü eğitim, rehabilite ve sosyal ve duygusal destek stratejileri ile ilgili uluslararası düzeyde bilimsel dergi, kitap ve diğer tür bilimsel yayımlar yapmak.

g) Toplumun tüm kesimlerinde kadın, aile ve toplum hizmetlerine yönelik araştırmalar ve uygulamalar yapmak, konuya ilişkin bilimsel veri tabanı oluşturmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla mağduriyet ve sahip olunan haklar konusunda bilimsel işbirliği gerçekleştirmek ve danışmanlık faaliyetleri sürdürmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları, Çalışma Birimleri ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Merkezin çalışma alanı ile ilgili Üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitede görevli öğretim üyeleri arasından iki kişi, üç yıl için Rektör tarafından Müdür yardımcısı olarak görevlendirilir.

(3) Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdür; Merkezin çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

(2) Müdür; Merkezi temsil eder ve Yönetim Kuruluna başkanlık yapar, Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapar, her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporu Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunar.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve Müdür yardımcıları ile Üniversitede tıp doktoru, sosyal çalışmacı, ebe, hemşire, psikolojik danışman, psikiyatrist, çocuk gelişimi uzmanı, beslenme ve diyet uzmanı, sosyolog olarak görev yapanlar arasından Müdürün önerisiyle Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen dört kişi olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

(2) Yönetim Kurulu yılda en az dört defa ve gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır. Yönetim Kurulu kararları oy çokluğu ile alınır, oyların eşitliği halinde Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu; Merkezin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, danışmanlık ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlere ilişkin esasları kararlaştırır ve Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aşağıdaki görevleri yapar:

a) Merkezin çalışmaları ile ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.

c) Merkez personelinin taleplerini değerlendirerek önerilerde bulunmak, eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayın konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak.

ç) Merkezin yönetimi ile ilgili Müdürün gündeme getirdiği bütün işlerde karar almak.

d) Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışma birimleri oluşturulmasına karar vermek, çalışma birimlerinin görevlerini ve çalışma esaslarını düzenlemek.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin projelerine özel uzmanlık alanlarında katkı sağlamak ve Merkez faaliyetleriyle ilgili değerlendirmede bulunmak üzere oluşturulur.

(2) Danışma Kurulu; Üniversitede görevli konuyla ilgili öğretim elemanları ve Merkezin çalışma alanlarına katkıda bulunabilecek kamu kurum ve kuruluşları veya diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri ile kadın, aile ve toplum konusunda çalışmaları olan kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen onbirkişiden oluşur. Süresi dolmadan görevlerinden ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak için aynı usulle yeni üyeler görevlendirilir. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir.

(3) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır. Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder.

Çalışma birimleri

MADDE 13 – (1) Çalışma birimleri; bir başkan ve çalışma biriminin ilgi ve faaliyet alanıyla ilgili ihtiyaç duyulan sayıda uzmandan oluşur. Çalışma birimi başkanları, Üniversitenin Merkezin amaçlarıyla ilgili alanında çalışmalarıyla tanınan veya bu alanda çalışmak isteyen öğretim elemanları ile konuyla ilgili uzmanlar arasından Müdür tarafından seçilir. Çalışma birimlerinin faaliyet alanlarıyla ilgili görevlendirilecek uzmanlar ise çalışma birimi başkanları tarafından belirlenir. Çalışma birimleri kadın, aile, toplum, eğitim, sosyal ve duygusal destek, psikolojik danışma, aile danışmanlığı, mesleki danışmanlık gibi konularda oluşturulur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel ile karşılanır.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.


68078
Öğrenci
381009
Mezun
3131
Akademik Personel
4314
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu