HIZLI ERİŞİM
Beyşehir İlçesi

BEYŞEHİR İLÇESİ

TARİHÇE

İlkçağ'da Beyşehir Gölünün de içinde olduğu bölge Pisidya adıyla anılmaktadır. Pisidya'da bilinen bir şehir adı olan ve sonrasında harap olan Karallia, Viranşehir adını almıştır. Şehir, 13. yy. yüzyılın ilk yarısında, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad devrinde, muhtemelen 1240'tan biraz önce çoğunluğunu Üçoklar 'ın oluşturduğu Türkmenler tarafından yeniden kurulmuştur. Eşrefoğulları'nın hakim olduğu dönemden itibaren Viranşehir'in adı Süleymanşehir olmuştur. Beyliğin merkezi olmasından dolayı geçen zamanla beraber beyin şehri olarak anılarak şehir, Beyşehir adını almıştır. Beyşehir adının bir de efsanevi hikayesi bulunmaktadır. Buna göre; Trogitis' de bulunan Seydi Harun Veli şimdi kendi adıyla anılan camiyi yaptırmaktadır.Eşrefoğlu Mehmet Bey de ona malzeme yardımında bulunmuştur. Sonrasında gelişen olaylar onları dost yapmış ve Eşrefoğlu, Trogitis'e Seydişehir adını verirken Seyyid Harun Veli de Süleymanşehir'e Beyşehir adını vermiştir.

Muhtemelen Beyşehir ve çevresinin tarihi M.Ö. 7000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Bölgede Eski ve Orta Taş Devrine ait buluntuların varlığı söz konusu olup; daha çok Cilalı Taş Devrine ait buluntularla yoğun olarak  karşılaşılmaktadır. Yapılan araştırmalar Beyşehir'in daha o dönemlerde bile önemli bir yerleşim alanı olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. M.Ö. 5700-5300 arasına tarihlenen Erbaba Höyüğü kalıntıları bunun en somut göstergesidir. Bu bulgular, Kıstıfan Köyü yakınlarındaki höyükteki kazılarda Kanadalı bilim adamları Jacgues ve Louisse Alpes Bordaz çifti tarafından elde edilmiştir.

Selçukluların 1176'da Bizans ordusu karşısında elde ettiği Miryokefalon Zaferi sonrası, Anadolu'nun Türk yurdu olması kesinleşmiş ve Beyşehir çevresine de Türkmenler hakim olmuştur. Beyşehir ve çevresi de 1075'ten sonra Türkiye Selçuklularının hakimiyet alanına dahil olmuştur.13. yüzyılda ise hakimiyet kesinleşme aşamasına gelmiştir. Türkmenlerin Batı Anadolu'ya akınlar yapması, Yuhannes'in 1120 yılında sefer yapmasına sebep olmuş ve bu sefer sonunda Uluborlu ve Beyşehir gölü civarı yeniden Bizanslıların hakimiyetine geçmiştir. Bu noktada,Türkler ile yerli gayrimüslim halkın güçlü bir iletişim köprüsü kurdukları görülmektedir.

Osmanlılar dönemine gelindiğinde beylikleri öncelikle çatışmaya girmeden diyalog yoluyla almaya çalışan İmparatorluğun Anadoludaki en ciddi rakibi olan Karamanoğulları olduğu için Beyşehir, bu iki devlet arasında sık sık el değiştirmiştir. Daha sonra Karamanoğullarının tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte Beyşehir de Karamanoğulları ve Osmanlılar arasında el değiştirmekten kurtulup, Osmanlı Devletine dahil olmuştur.

COĞRAFİ KONUMU

Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresinde yer alan Beyşehir, önemli bir geçit noktasında da bulunmaktadır. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarındadır. Bir set misali araya giren Toroslar, yöreyi Akdeniz'den ayırmaktadır. Doğusunda Konya, kuzeyinde Doğanhisar, Hüyük ve Ilgın, kuzeydoğusunda Derbent, kuzeybatısında Şarkiaraağaç ve Eğirdir, batısında Yenişarbademli, güneybatısında Sütçüler, güneyinde Derebucak ve güneydoğusunda da Seydişehir ile çevrilidir.

BEYŞEHİR GÖLÜ

Göl çevresi 20.02.1993 tarihi itibariyle Milli Park Statüsü'ne alınmış olup, milli park alanı 88.750 hektardır. Beyşehir Gölü, Antalya Körfezine 100-140 km mesafededir. Göl sularını 115 ile 1125 kodları arasında depolamaktadır. Azami kodlarda göl sathı 800 km2 ye ve depoladığı su 6 milyon m3e ulaşmaktadır. Gölün denizden yüksekliği 1116 m'dir. Eni 10-25 km, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda 42 km boyutlarındadır. Suyu tatlı olup tabii göl vasfı taşımaktadırr.Yeraltından Manavgat Çayı ile Akdeniz'e ulaşmakta ve Toroslardan akan yağmur suları ve akarsulardan ziyade gelirinin büyük çoğunluğunu yeraltıkaynakları oluşturmaktadır.

Beyşehir gölü kapladığı alan bakımından Türkiye'nin 3. ayrıca en büyük tatlı su gölüdür. Su, seviyesine göre (1121-1125 m) 615 ile 745 km2 'lik bir alanı kaplamaktadır.


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu