HIZLI ERİŞİM
Haberler

Uluslararası İslami Dayanışma Sempozyumu başladı

Uluslararası İslami Dayanışma Sempozyumu başladı

13.08.2022 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından Konya 2021 5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Uluslararası İslami Dayanışma Sempozyumu başladı. Sempozyumda 2 gün boyunca “Kültür ve Spor”, “İslam ve Spor”, “İslam ve Dayanışma” konu başlıklarında yaklaşık 40 bildiri sunulacak.

Selçuk Üniversitesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Pakistan Hamdard Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen sempozyumun açılış töreni, Ramada Plaza Konya’da gerçekleşti.

Tören, SÜ Kampüs Camii İmam Hatibi Mustafa Güney’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, törenin açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumla İslam ülkeleri arasındaki dini, sosyal, siyasi, ekonomik, ilmi, fikri ve kültürel alanlarda iş birliğini artırmanın önemine katkı sağlamak istediklerini belirterek “İki gün sürecek olan yurt içi ve yurt dışından özellikle Pakistan, Malezya, Özbekistan gibi ülkelerden katılan hocalarımızla birlikte icra edeceğimiz sempozyumumuzda yaklaşık 40 bildiri sunulacak ve tartışılacaktır.” dedi.

“BUGÜN BİR OLMA, BİRLİKTE OLMA, BERABER YÜRÜME VAKTİDİR”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Üniversite ve Konya olarak 5. İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Bu kapsamda gerçekleştirilen Uluslararası İslami Dayanışma Sempozyumu’na da önemli bir değer verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “Bizler için ilim, irfan sahibi ve İslam dünyasıyla ilgili çeşitli çalışmaların ön plana çıkmasında bilim açısından emek veren, katkı sağlayan bilim insanlarını bir araya getirmek kıymetliydi. Bu vesileyle sempozyumumuzu gerçekleştiriyoruz. Bugün dünyanın birçok noktasında ayrışmanın ve çatışmanın olduğunu göz önüne alırsak ‘dayanışma’ kavramının ne kadar kıymetli olduğunu görebiliyoruz. Çatışma unsurlarının İslam dünyasında olmasının yanında İslami kavramlar üzerinden de yürütüldüğünü ve İslam dünyasına yönelik İslamofobiden tutun ayrımcılığa, ırkçılığa ve adaletsizliğe maruz kalan birçok kavramla Müslümanların karşı karşıya kaldığına şahit oluyoruz. İslam dünyası olarak bu kadar ayrılığı ortaya çıkaran unsurlara karşı bugün bir olma, birlikte olma, beraber yürüme vaktidir.” diye konuştu.

“SEMPOZYUMUN DÜZENLENMESİNDE ÜNİVERSİTEMİZİN ROLÜ ÖNEMLİ”

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, İslami Dayanışma Oyunları hazırlık sürecine sadece sporu değil; İslam ülkeleri arasındaki iş birliğini, kardeşliği, dayanışmayı daha da geliştirmek, dünyaya barışı yaymak adına bir misyonlarının olduğu düşüncesiyle başladıklarını anlatarak “Bu kapsamda paydaşlarımızdan, hazırlık düzenleme kurulundan, Belediyemizden, Valiliğimizden, Üniversitemizden bu konuda katkılarını istediğimizde Üniversitenin rolü tabii ki bir sempozyumun ilmi alanda, dayanışmayı, iş birliğini, sporun medeniyetimizdeki, tarihimizdeki yerinin tartışılması açısından en uygun olduğu yer aşikardı. Bu çerçevede de sempozyumumuz planlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“KARDEŞLİĞİMİZ, DAYANIŞMAMIZ HER DAİM HAFIZALARIMIZDA ANILSIN ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş da “Gönüllerin şehri Konya’mızda bugünlerde çok farklı bir heyecan yaşıyoruz. 56 ülkeden binlerce kardeşimizi, şehrimizin kadim değerlerine has bir misafirperverlikle ağırlıyoruz. İnşallah, oyunlar en güzel şekliyle tamamlandıktan sonra da kardeşliğin, hoşgörünün ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği bu serüven hafızalarımızda her daim güzel anılarla anılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir de şunları kaydetti: “İslam dünyası şu anda çok güçlü, kuvvetli bir yapıya sahip ama iradesiz bir insan konumundadır. Bizim yapmamız gereken bu iradeyi ortaya koymaktır. Bu iradeyi ortaya koyduğumuz gün, dünyanın enerji kaynakları, maden kaynakları, tarım kaynakları, su yatakları üzerinde oturan ve hakikaten güçlü olup gücünün farkında olmayan İslam dünyası, geçmişte olduğu gibi tekrar dünyaya iyiliği, güzelliği, medeniyeti ve Cenabıhakk’ın razı olacağı her türlü faaliyeti yayacaktır. Bizim görevimiz, İslam dünyasını bu dağınıklıktan kurtarmaya çalışmaktır. Hakikaten, Hz. Peygamber’in gerçekleştirdiği kardeşliği ve dayanışmayı tesis etmektir.”

“KUR’AN VE SÜNNET EN BÜYÜK İMKANIMIZDIR”

Açılışta Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, Büyükelçi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç da bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İslam Dünyasının Geleceği, İmkanlar ve Sorumluluklar” başlıklı konferans verdi. İslam toplumlarının içinde bulunduğu olumsuz durumun, umutsuzluğa sürüklememesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Erbaş, “Bizler tüm sorunlarımızı çözebilecek inanca, irfana ve bilgi birikimine sahibiz. Hem kendimizin hem de tüm insanlığın sorunlarını çözme noktasında Kur’an ve sünnet, en büyük imkanımızdır. Geçmişte olduğu gibi bugün de öncelikli sorumluluğumuz Kur’an’ı ve sünneti doğru anlamak, mesaj ve ilkelerini çağımıza taşımaktır.” dedi.

Açılış törenine AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, öğretim elemanları ile STK temsilcileri katıldı.

Medya
68055
Öğrenci
381022
Mezun
3133
Akademik Personel
4316
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu