HIZLI ERİŞİM
Haberler

Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi

Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi

1.02.2024 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen “Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi”nin değerlendirilip sonuçlarının paylaşıldığı panele katıldı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Taş Bina’da gerçekleştirilen programda Konya’nın Türkiye Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Türkiye’nin önemli tarih, bilim ve sanat şehri olduğunu söyledi. Türkiye Selçukluları’nın adil ve hoşgörülü yönetimleri, askeri başarıları, ticarete ve ekonomiye verdikleri önem sayesinde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında başarılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aksoy, “Selçukluların ismini ve ilmi mirasını devam ettiren Üniversitemiz de 1908 yılından günümüze eğitim hayatıyla, zengin akademik kadrosuyla, köklü bilimsel geleneğiyle ülkemizin en üretken yükseköğretim kurumlarının başında gelmektedir. Bu bağlamda bilimsel, sanatsal, kültürel projelerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde de önemli faaliyetlere imza atmaktayız. Üniversitemiz bünyesinde 1985 yılında kurulan Selçuklu Araştırmaları Merkezimizi, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren enstitü yapmak için gerekli girişimlerde bulunduk ve bu girişimlerimiz, Cumhurbaşkanımızın imzası ile sonuç bularak nihayet Merkezimiz, ‘enstitü’ statüsüne kavuşmuştur. Bundan sonra Enstitü bünyesinde ana bilim dalları kurularak bu alanda altyapısı sağlam gençler yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu çerçevede Enstitümüz birçok projenin içinde bulunmuş, yayınlar yapmıştır. Bundan sonra da yapmaya devam edecektir.  Aynı zamanda şu anda sonuç panelini yapıp sergisini açacağımız ‘Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi (2017-2023)’ içinde de yer almış ve her türlü ilmi desteği vermiştir. Bu proje ile Anadolu’yu bize vatan yapan Selçuklu Sultanlarının yıllarca süren tahribatlar sonucu dağılan cesetleri tekrar toplanmış, tekfin edilerek ruhlarının rahat uyuması sağlanmıştır. Bu bizim için gurur vesilesi olmuştur. Bundan dolayı bu projeyi destekleyen kurumlara ve projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türklerin Anadolu’da büyük bir medeniyet inşa ettiğini ve bu bağlamda dünyanın en büyük imparatorluklarından birinin kurulduğunu aktardı. Alpaslan, dünyaya örnek ve adil imparatorluğun oluşturulduğunu belirterek “Bugün yaşadığımız dünyada buna ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu altını çizerek ecdadımıza, atalarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Tarihimize ve ecdadımıza saygı açısından da çok önemli bir proje.” dedi. Önemli bir bilimsel ve tarihi çalışmaya imza atıldığını dile getiren Alpaslan, projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından da takip edildiğini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Proje Bilim Kurulu Üyesi, Mevlana Müzesi Müdürü Dr. Naci Bakırcı’nın başkanlığındaki Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi Projesi’nin değerlendirilip sonuçlarının paylaşıldığı panele geçildi.

Programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaarslan, öğretim üyeleri ve oda başkanları katıldı.

Medya
68055
Öğrenci
381022
Mezun
3133
Akademik Personel
4316
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu