HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde Hava Durumu Takip Sistemi geliştirildi

Selçuk Üniversitesinde Hava Durumu Takip Sistemi geliştirildi

31.05.2022 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Başçiftçi yürütücülüğünde Hava Durumu Takip Sistemi geliştirildi. Proje ile kampüsteki sıcaklık, nem, rüzgar yönü, rüzgar şiddeti, basınç, solar radyasyon, yağış miktarı ve ultraviyole bilgilerine mobil ve internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Prof. Dr. Fatih Başçiftçi öncülüğünde hazırlanan ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından kabul edilen Hava Durumu Takip Sistemi, Alaeddin Keykubat Kampüsü’ndeki meteorolojik verilere erişebilme imkanı sunuyor. Hava Durumu Takip Sistemi’nde sensörler vasıtasıyla dış ortamdan belirli aralıklarla sıcaklık, nem, basınç, rüzgar hızı, yönü, yağış miktarı gibi hava durumu ölçümleri yapılıyor; hava durumuna ait görüntüler de kaydediliyor. Veriler analiz edilerek, kullanıcılar için anlaşılır bir şekilde anlık olarak “havadurumu.selcuk.edu.tr” web sitesi üzerinden sunuluyor. Kullanıcılar, projenin mobil uygulamasını da indirerek kampüse ait hava durumu bilgilerine kolayca ulaşabiliyor.

“ÜNİVERSİTELER ARASINDA TEK”

Alt yapı projesi olarak geliştirdikleri çalışmaya, 2018 yılında başladıklarını ve 2020 yılının sonlarına doğru tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Fatih Başçiftçi, “Üniversite personelimiz, öğrencilerimiz ve bu bölgede yaşayan herkes uygulamadan yararlanabilir, hava durumu ile ilgili gerekli tedbirleri alabilir. 2018 yılında projeye başladığımızda sadece birkaç üniversitede buna benzer bir sistem vardı fakat herhangi bir mobil uygulaması veya web sayfası aktif olarak çalışmıyordu. Atıl vaziyette duruyordu. Şu anda bütün üniversiteler içerisinde dinamik olarak çalışan tek sistem Üniversitemize ait. Verilerimiz, meteorolojinin verileri ile yüzde 99 örtüşüyor. Aradaki kot farkından dolayı yüzde birlik fark oluşuyor. Desteklerinden dolayı Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Şakir Taşdemir ve Rektörümüz Prof. Dr. Metin Aksoy’a teşekkür ederim.” dedi.

Hava Durumu Takip Sistemi Projesi’nde Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliğinden Arş. Gör. Erdem Ağbahca, Arş. Gör. Kübra Uyar, Arş. Gör. Züleyha Yılmaz Acar ve Arş. Gör. Burak Tezcan da görev aldı. Projenin mobil uygulaması ise Arş. Gör. Musa Doğan, Mücahit Sami Renkyorgancı ve Bekir Can Yuva’nın katkılarıyla hazırlandı. Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü’ne ait hava verilerine https://havadurumu.selcuk.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor, mobil uygulaması da

Android için;

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.selcuk.havadurumu

iOS için;

https://apps.apple.com/tr/app/sel%C3%A7uk-%C3%BCni-hava-durumu/id1618783597 linklerinden indirilebiliyor.

 

 

Medya
68052
Öğrenci
381022
Mezun
3133
Akademik Personel
4316
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu