HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde "Hz. Mevlana ve Manevi Eğitim" anlatıldı

Selçuk Üniversitesinde "Hz. Mevlana ve Manevi Eğitim" anlatıldı

15.12.2021 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi ile Konya İl Müftülüğü tarafından “Hz. Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” kapsamında “Hz. Mevlana ve Manevi Eğitim” konulu panel düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, İslami İlimler Fakültesi, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Konya İl Müftülüğünün “Hz. Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” kapsamında organize ettiği “Hz. Mevlana ve Manevi Eğitim” konulu panel, İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından panelin açılış konuşmasını yapan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mithat Eser, Hz. Mevlana’nın, bütün dünyanın tanıdığı bir isim olduğunu belirterek “Hz. Mevlana ve Mevlevîlikle ilgili doğru ve sahih bilgiyi ortaya koymayı amaçlayan Enstitümüz, 2005 yılında Araştırma Merkezi olarak kuruldu. 2010 yılında enstitü haline geldi ve 2012 yılında da yüksek lisans öğrencilerini almaya başladı. Gündelik çıkar çatışmalarından uzak, sahih bilgiyi insanımıza sunan bir fonksiyonu yürütmeye devam etmektedir.” dedi.  

“HZ. MEVLANA, BİZLER İÇİN DE HER ZAMAN YOL GÖSTERİCİ OLDU”

Hoşgörüsü, alçak gönüllülüğü ve sabrı ile tüm dünyada tanınan Hz. Mevlana’nın, Konya ve ülkemiz için her zaman gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy da “Fikir ve öğretileriyle asırlar öncesinden günümüze ışık tutan Hz. Mevlana, aynı zamanda çok iyi bir eğitimcidir. Hz. Mevlana’ya göre akıl ve eğitim birbiriyle yakından ilişkilidir. Hz. Mevlana, bizler için de her zaman bir yol gösterici oldu. Eğitimlerimizde sevgi dilini elden bırakmadan gelecek nesillerin imarı ve ihyası için büyük bir özen göstermeliyiz. Tüm bunları yaparken sürekli kendimizi yenilemek ve geliştirmek zorundayız. Eğitimin sadece matematik ve fen ile sınırlı olmadığı, manevi eğitimin de bir o kadar önemli olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz. Bu bağlamda İslami İlimler Fakültemiz ve Mevlana Araştırmaları Enstitümüz önemli çalışmalara imza attı. Hz. Mevlana’nın bizlere öğretileri olan hoşgörü, alçakgönüllülük ve barışın hakim olduğu bir dünyada yaşamak ümidiyle, bu anlamlı programın hazırlanmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.  

Açılış konuşmalarının ardından “Hz. Mevlana ve Manevi Eğitim” konulu panele geçildi. Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, “Eğitim alanında hayata geçirdiğimiz projelere desteklerinden dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’a teşekkür ediyorum. Hz. Mevlana, engin ufkuyla insanlara çok şey söyledi, öğretti. Manevi eğitim, irfan ve Hz. Mevlana; magazinel, popüler kültüre feda edemeyeceğimiz evrensel değerlerimizdir. Medrese alimi olan ve ilmi irfana, hayata, sosyal realitelere dönüştüren Hz. Mevlana, insana dokunmuş; tüm dünyaya mal olan biridir.” ifadelerini kullandı. Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da “13. yüzyılda İslam aleminin sosyal ve fikri alanda parçalandığı, Müslümanların İslam medeniyetinin ve İslam kültürünün geleceğinden ümitlerini kestikleri bir dönemde, topluma düşünceleriyle, yaşantılarıyla umut aşılayan ve Müslümanları birlik ruhuna çağıran Hz. Mevlana’yı rahmetle ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Küçük de “Hz. Mevlana, insanlığa seslenirken ‘Dinle’ diye başlar. Tasavvuf geleneğimizde her şey işitmekle, dinlemekle başlar. Bu, İslam geleneğinin de eğitim, öğrenim modelidir. Hz. Mevlana, insanı arındırmak, güzel insan haline getirmek ister. Hz. Mevlânâ, insanın enaniyetten, benlikten, kinden, gıybetten, hasetten, fesattan, kardeşlik anlayışını sabote edebilecek unsurlardan arınmasını ister.” diye konuştu.

 

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 82 09- 223 81 88- 223 81 87

iletisim@selcuk.edu.tr

ÜNİVERSİTEMİZİ SOSYAL MEDYADA DA TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

      

68055
Öğrenci
381022
Mezun
3133
Akademik Personel
4316
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu