Bilim dünyasına yeni bir bitki türü kazandırıldı

17.01.2024 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fulya Öztaş, eşi Prof. Dr. Haydar Öztaş ile birlikte önemli bir buluşa imza attı. Öztaş çiftinin keşfettiği bitki, bilim dünyasına "oztasii" epiteti (Konya Morbaşı) ismiyle eklendi.

Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulya Öztaş ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş, 2021-2023 yılları arasında Konya’nın dağlık bölgelerindeki bin 570 rakımlı bir tepede karşılaştıkları bitkiyi fotoğrafladı. Bitkiden alınan örnekler, detaylı laboratuvar çalışmaları, herbaryum ve literatür karşılaştırmaları sonucunda yeni bir tür olduğu ortaya çıktı.

Bitkinin bilimsel tanımlanması, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Eker ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu ve Doç. Dr. Süleyman Mesut Pınar tarafından yapıldı. Prof. Dr. Fulya Öztaş ve Prof. Dr. Haydar Öztaş'ın anısına tür ismi olarak "oztasii" epiteti verildi. Bitki, Türkçe olarak "Konya Morbaşı" şeklinde isimlendirildi.

Bitki hakkında yapılan bilimsel çalışma, bitki sistematiği dergisi olan Phytotaxa’da yayımlandı.