HIZLI ERİŞİM
Haberler

Afet İletişimi Forumu, Rektör Aksoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi

Afet İletişimi Forumu, Rektör Aksoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi

22.10.2023 - Kurumsal İletişim Koord.

“Bir Buçuk Derece” İklim Okuryazarlığı ve Afet İletişimi programı kapsamında düzenlenen Afet İletişimi Forumu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Sosyal İnovasyon Ajansı tarafından Taş Bina Kültür ve Sanat’ta yapılan Foruma Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, RTÜK Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrullah Eken, Prof. Dr. İlhan Çiftci, Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, dekanlar, öğretim elemanları, medya yönetici ve temsilcileri, gazeteciler ile öğrenciler katıldı.

6 Şubat 2023 tarihli deprem sonrası sahada aktif görev yapan gazeteciler ile birlikte Konya Büyükşehir Belediyesinin afet bölgesindeki çalışmalarının ele alındığı Forum, Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, programın açılışında 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde Konya insanının yardımseverliğinin bir kez daha ortaya çıktığını, bu süreçte fedakarlıkla çalışan önemli kurumlardan birinin de RTÜK olduğunu söyledi. Afetlerde dezenformasyonların önemli olumsuzluklara yol açabildiğini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, dezenformasyonla mücadele çalışmalarında emeği geçen RTÜK’e ve basın çalışanlarına teşekkür etti. Prof. Dr. Aksoy, Üniversite olarak en iyi İletişim Fakültesine sahip eğitim kurumları arasında yer aldıklarını belirterek donanımlı iletişimciler yetiştirmeye gayret ettiklerini kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Filistin’de katliam yaşandığını, uluslararası medyada İsrail’de ölenlere “öldürülenler”, Filistin’de ölenler içinse “ölenler” ifadesinin kullanıldığını belirtti. Hatay’da depremin ardından iletişim sağlama ve haber aktarımının hayati olduğunu gördüklerini aktaran Altay, “İletişimin doğru sağlanması çok kıymetli. Bir 'Baraj yıkıldı' hikayesiyle birçok insanın öldüğüne hepimiz orada şahitlik ettik. Yalan bilginin ne kadar hızlı yayıldığını ve insanların teyit etmeden nasıl panik havasına sürüklendiğini orada bizzat yaşayarak gördük.” dedi.

RTÜK Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin, iletişim ve habercilik sektöründe dezenformasyonun sıklıkla karşılarına çıktığını ifade etti. Şahin, “Bir Buçuk Derece Programı çerçevesinde çok önemsediğimiz bir konu olan afet ve olağanüstü anlardaki haberciliği ve iletişim çalışmalarını ele alacağız. İletişim ve habercilik sektöründe afetlerle ilgili dezenformasyonlar sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bazen bilerek bazen de farkında olmadan bilgi kirliliği yaşıyoruz. Halkın doğru haber alma hakkı zaman zaman engellenebiliyor. RTÜK olarak bu konuda çok hassasız.” ifadesini kullandı.

Forumda Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik ile Ensonhaber Sunucusu Taha Hüseyin Karagöz, birikim ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Habertürk Sunucusu Mehmet Akif Ersoy da görev yaptığı Tel Aviv’den çevrim içi olarak Forum’a katılarak bölgedeki durumu ve deneyimlerini aktardı.

“Bir Buçuk Derece” İklim Okuryazarlığı ve Afet İletişimi programı kapsamında “iklim okuryazarlığı ve terminolojisi”, “iklim haberciliği temel ilkeleri”, “afet okuryazarlığı ve afet iletişimi”, “Podcast, infografik ve kurgu atölyeleri” gibi eğitimler verildi.

Genç iletişimcilere yönelik ekoloji alanında bilimsel bir eğitim ve beceri geliştirme platformu olarak tasarlanan Bir Buçuk Derece, 30 genç iletişimcinin seçildiği bu program ile iletişim sektöründeki ekoloji ile ilgili temel kavramların öğretilmesi, iklim ve afet ile ilgili dezenformasyonların önüne geçilmesi ve genç iletişimcilerin beceri kazanması amaçlanıyor.

Medya
68055
Öğrenci
381022
Mezun
3133
Akademik Personel
4316
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu