Nevruz Etkinliğimiz

7.07.2022 - Cihanbeyli Meslek Yüksekokulu

Sn. KYK Müdürüm, Kıymetli Misafirler, Değerli Mesai Arkadaşlarım, Sevgili Öğrencilerim.

Baharın müjdecisi Nevruz yeniden doğuş, diriliş demektir. Nevruz Firdevsi’nin Şehnamesinde bulunduğu iddiasıyla İranlılar sahiplenseler de herhangi bir kayda rastlanılmaması, buna mukabil Türklerin yazılı eserleri Orhun Kitabelerinden ve diğer yazılı Türk belgeleri ile Çin kaynaklarında Nevruz’la ilgili kutlamalardan söz edilmiş olması, Nevruz’un kökeninin Turani olduğu anlaşılmaktadır.

Büyük Selçuklularda, Anadolu Selçuklularında ve Osmanlılarda Nevruz Bayramları kutlanmıştır. Ancak 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar geçen bir süre Nevruz kutlamaları, devletin ve milletin başına açılan büyük sıkıntıların da etkisiyle bir müddet kutlanamamış ve unutulur gibi olmuştur. Türk ulusunun 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi ve Türk Kurtuluş savaşından sonra Nevruz ateşi yeniden yakılmış ve 21 Mart Nevruz Bayramı tekrar kutlanmaya başlanmıştır.

Nevruz; doğanın uyanması bir diriliş olup, sevinç, mutluluk ve huzur dolu bir bayram olarak kutlanmalıdır.

Hepinizin Nevruz Bayramı Kutlu olsun.

Daha Fazlası İçin Tıklayın