HIZLI ERİŞİM

Haberler

"HZ. MEVLANA'DA KADININ YERİ VE ÖNEMİ" Konulu Panel Gerçekleştirildi

"HZ. MEVLANA'DA KADININ YERİ VE ÖNEMİ" Konulu Panel Gerçekleştirildi

3.10.2022 - Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi

       Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Karaman'ın moderatörlüğünü üstlendiği, “Dünya Birliği, Barış ve Adalet” konularında yaptığı çalışmalar ve katkılarından dolayı ABD’de Fahri Doktora unvanı verilen ve Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 22. torunu olan Dr. Hc. Esin Çelebi Bayru; sanat yönetmeni, sanat tarihçisi, İslam düşüncesi ve özellikle Sufizm konusunda uzmanlaşmış bir yazar olan Carole Latifa Ameer ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı, "Hz. Mevlana'da Kadının Yeri ve Önemi" konulu panel, 29.09.2022 tarihinde Selçuk Üniversitesi Müzesi’nde gerçekleştirildi. Panele, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat ve Prof. Dr. Emrullah Eken’in yanı sıra Rektörlük Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Beşoluk ve Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Köksal da katıldılar. Konya’yı, özellikle Mevlana Müzesini ve Konya Mistik Müzik Festivalini ziyarete gelen Fransız misafirlerin de katılım gösterdiği panele üniversitemizin akademik personeli de yoğun ilgi gösterdi.

‘’KADIN, HAK NURUDUR’’

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Abdullah Karaman, sözlerine konuşmacıları ve katılımcıları selamlayarak başlarken, yazar Dr. Hc. Esin Çelebi Bayru ve yazar Carole Latifa Ameer’i işaret ederek özellikle kadının yeri ve öneminin vurgulandığı bu panelde iki hanımefendiyi de görmekten kıvanç duyduğunu dile getirdi. Mesnevi’de “Kadın, Hak nurudur, sevgili değil; sanki yaratıcıdır yaratılmış değil” denilerek kadının Mevlevi erkanı içerisinde ne kadar özel bir konuma oturtulduğunu belirten Karaman, “Cennet annelerin ayakları altındadır.” hadisine de değinerek annelere ve kadınlara karşı gösterilmesi gereken saygıya vurgu yaptı.  

İKİ YÜZLÜ SAHTE DİN ADAMLARINA KARŞI KADIN BİLGELİĞİ

       Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 22. torunu olan Dr. Hc. Esin Çelebi Bayru panelde tarihte ve Mevlevilikte kadına bakışı değerlendirirken, Hz. Mevlana’nın Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e olan bağlılığını vurguladı. Tek eşlilik ve evlilikte eşitlik vurgusu yapan Bayru, ‘’kadına verdiği değere değinmeden geçemem’’ diyerek sözlerine devam ederek kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü de unutmadı. Yazar Carole Latifa Ameer konuşmasında, Mevlana eğitiminde kadın figürleri ve sembolik izahları üzerine örnekler vererek, Hz. Mevlana’nın kadınlarla ilgili Peygamber Efendimizin uygulamalarını bire bir uygulamış ve kadınları el üstünde tuttuğunu belirtmiştir. Müslüman olduktan sonra Konya'ya gömülmek istediğini vasiyet eden Mevlana hayranı Fransız Profesör Eva De Vitray-Meyerovitch ya da merhume Havva Hanım'ın manevi oğlu olan  Prof. Dr. Abdullah Öztürk, kadınların kendilerine karşı iki yüzlü davranış sergileyen sahte din adamlarına karşı bilgelikleriyle galip gelebileceklerini belirten bir konuşma ve hazırladığı görsel bir sunumla hem Türk hem Fransız konuklara hitap etti.

       Panel sonunda konuşmacı olarak katılan misafirler Dr. Hc. Esin Çelebi Bayru, yazar Carole Latifa Ameer  ve Prof. Dr. Abdullah Öztürk ‘e üniversitemiz ve Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi tarafından plaket, vazo ve Beyşehir Eşrefoğlu Camii kitabı takdim edildi. 

Medya
67985
Öğrenci
381061
Mezun
3132
Akademik Personel
4306
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu