HIZLI ERİŞİM
Hakkında

Hakkında

Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü; Selçuklu Araştırmaları Merkezi olarak 1985 yılında Uzluk Ailesinin (Feridun Nafiz Uzluk-Şehabettin Uzluk-Nimetullah Uzluk) vasiyet ve bağışları ile kurulmuştur.

Merkez 1990'lı yıllara kadar Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi’nde küçük bir odada faaliyetlerini sürdürmüş, daha sonra Mevlâna Türbesi yakınlarında tahsis edilen bir binaya taşınarak 2013 yılına kadar orada hizmet vermiştir.  2013 yılında ise Selçuk Üniversitesi BESYO binasına taşınan Selçuklu Araştırmaları Merkezi'nin çeşitli yazma ve kitaplardan oluşan 14 bin nadide kitaplık kütüphanesi, Prof. Dr. Erol Güngör Kütüphanesi'nin mahzenine depolanarak çürümeye bırakılmıştır. Bu aşamada Selçuklu Araştırmaları Merkezi'nin faaliyetleri de yok denecek kadar azalmıştır.

2017 yılından itibaren Müze Binası'nın ikinci katına taşınan Selçuklu Araştırmaları Merkezi, aktif olarak Selçuklu Kültür ve Medeniyeti alanında çalışmalarına başlamış, kütüphanesi tasnif edilmiş, yazma eserler CD ortamına aktarılmış, Uzluk İhtisas Kütüphanesi ile SÜSAK Kütüphanesi,  Prof. Dr. Erol Güngör Kütüphanesi ile entegre edilerek, öğrenciler ve araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.

Selçuklu Araştırmaları Merkezi'nin bünyesinde 2016 yılından itibaren Selçuklu Araştırmaları Dergisi adıyla yılda iki kez düzenli olarak yayımlanmaya başlamıştır. Selçuklu Araştırmaları Dergisi günümüzde uluslararası veri tabanı ve  indexlerde taranmaktadır.

Türkiye Selçuklularının başkentliğini yaptığı Konya'da, üniversitemizin de adını aldığı Selçuklu Medeniyeti ve Kültürünün temsili ve bu alanda uluslararası düzeyde lisansüstü eğitimlerin verilmesi, araştırmacıların yetiştirilmesi ve bilimsel toplantıların devam ettirilmesi gerekliliği ile, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Metin Aksoy’un gayretleriyle merkez Cumhurbaşkanlığı kararıyla Enstitü'ye dönüştürülmüştür. Bu adda bir enstitü, daha önce de belirtildiği gibi Türkiye'de ilk ve tektir. Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Selçuklu Kültür ve Medeniyeti alanındaki çalışmalara öncülük etmeye devam edecektir.

Enstitü bünyesinde lisansüstü programlarına yapılan başvuru sonucunda YÖK’ten 16 Temmuz 2021 tarihinde olumlu karar gelmiştir. Enstitüde “Selçuklu Tarihi ve Medeniyeti Anabilim Dalı” ile “Selçuklu Sanatı ve Arkeolojisi Anabilim Dalı” kurularak açılan yüksek lisans programlarına 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılında öğrenci kabul edilmiş ve bugüne kadar iki mezun vermiştir.

MISYON: Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu devletlerinin siyasi tarih kültür ve sanat alanlarındaki başarılarını araştırmak ve bilim dünyasına tanıtmak, bu alanda yurt içinde ve yurt dışında çalışma yapan bilim adamlarını bir araya toplamak Selçuklu devrinin bütün değerlerini günümüze taşımak, devrin olaylarından ders çıkarmak, özellikle farklı inançta ki insanların barış ve hoşgörü ile bir arada yaşatmak tecrübesinden yararlanmak, Hz. Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaşı Veli gibi düşünürleri araştırmak ve tanıtmak.


VIZYON: Selçuklular Türk ve dünya tarihine 11-14. yüzyıllar arasında bütün alanlarda önemli atılımlar ve yenilikler yapmışlardır. Bu dönem üzerinde yapılacak bütüncül ve derinlikli çalışmalar günümüze ışık tutacaktır. Bugün Selçuklu coğrafyasındaki savaş ve ihtilafların çözümünde Selçukluların deneyimleri faydalı olacaktır. Bu günü iyi değerlendirmek, geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmek için tarih bilmek ve ondan ibret almak gerekir.


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu