HIZLI ERİŞİM

GENETİK ANABİLİM DALI

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı çok kapsamlı ve sürekli gelişim gösteren disiplinler arası bir anabilim dalıdır. Yaşamı oluşturan moleküllerin temel özellik, yapı ve işlevlerinin birbirleriyle etkileşimlerini, gelişimsel, fizyolojik ve patolojik olgulardaki durumlarını araştırır. Böylece genetik DNA, RNA ve proteinlerin yapı ve işlevlerini anlamanın çok daha fazlasıdır. Hücre içi ve hücreler arası sinyallerin ve moleküler yapıların, hücrelerin ve organizmaların fizyolojik olarak sağlıklı işleyişi üzerindeki etkilerini araştırır. Bu araştırmalar hayvan sağlığında hastalıkların ortaya çıkış mekanizmalarının anlaşılması için öncelikli tercihtir ve aynı zamanda toplum sağlığı için de önem teşkil eder.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı akademik kadro olarak 1 Prof. Dr., 1 Dr. Araş. Gör. ve 1 Araş. Görevlisinden oluşmaktadır.

Anabilim dalımızda, hayvanlardan elde edilen yumurta, sperm, dışkı, kan ve doku gibi çok farklı materyallerden çalışılacak genetik materyalin izolasyonunda, hücre kültürü alanında, türlerin kökenleri veya bugünkü durumlarının ekolojik temellerini incelemek için filogenetik ve popülasyon genetiği alanında ve hayvanlardaki kalıtsal hastalıklara tanı konulması ve sonraki nesillere aktarılmasının önüne geçilmesi ile birlikte toplum için daha sağlıklı bir yetiştirmenin amaçlanması gibi konular temel çalışma alanlarımızı oluşturmaktadır.

Genetik Anabilim Dalı Laboratuvarımızda çalışılmakta olan temel moleküler yöntemler : DNA, RNA ve Protein izolasyonu, cDNA Sentezi, Polimeraz Zincir Reaksiyonu ( Polymerase Chain Reaction [PCR]) (multipleks, Nested, Revers, In Situ vb.), Real-Time PCR, Blotlama Yöntemleri (Western, Southern, Northern Blot), Jel Elektroforezidir.


68069
Öğrenci
381019
Mezun
3131
Akademik Personel
4314
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu