HIZLI ERİŞİM

Haberler

Bölümümüz Münazara Takımı Türkiye Üniversiteler Arası Arapça Münazara Yarışmasında 5. Oldu.

Bölümümüz Münazara Takımı Türkiye Üniversiteler Arası Arapça Münazara Yarışmasında 5. Oldu.

4.02.2024 - Arap Dili ve Edebiyatı

Rabia Yılmaz, Halime Çelik, İbrahim Osman ve Yunus Emre Tatar'dan oluşan bölümümüz münazara takımı 21-27 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul'da Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Katar Debate tarafından düzenlenen Türkiye üniversiteler Arası Arapça Münazara Yarışması'na katıldı. Çeyrek Finale çıkan takımız yarışmayı 5. olarak tamamladı. Bu başarıdan dolayı münazara takımımızı kutluyoruz.

Münazara takımındaki öğrenci arkadaşlarımızın Türkiye Arapça Münazara Yarışmasına dair tecrübelerini paylaştılar: 

Biz Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi olarak 4 kişilik grubumuzla yarışmaya katıldık. İstanbul'a gitmeden önce yaptığımız kısa süreli alıştırmalarda genel olarak münazara mantığını anlamıştık. En önemli şartlarından biri olan grubun kendi içindeki uyum aşamasını Konya'da güzel bir şekilde halledebilmiş olmak bize büyük oranda fayda sağladı. Farklı alanlarda okumalar yaparak tez üretme antitez sunma gibi alanlarda azımsanmayacak bir çalışmayla belli bir yol katettik.
21 Aralık tarihinde bu alanda uzman hocalar tarafından bir bilgilendirme toplantısı ve kısa bir eğitim ile yarışma serüvenimiz başlamış oldu.
Toplamda 5 münazara maçı oynadık. Bunlardan ilk iki takım bizim Konya'da çalışma aşamasında kendi aramızda yaptığımız yarışmalara ek olarak alıştırma olması açısından münazara yaptığımız Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden 2 takımdı. Bunların yanında da Boğaziçi, Yıldırım Bayezid ve KTO Üniversiteleri ile yarıştık. Boğaziçi içlerinde bize galip gelen tek gruptu.
Her maç bize farklı bir deneyim kazandırmakla birlikte kendimize dersler çıkarmamızı sağladı. Teoride öğrenmek ile pratikte uygulamanın birbirinden bu kadar farklı olduğu nadir alanlardan olarak görüyorum münazarayı. Sıkı bir grup çalışmasının öneminin yanında en ufak bir hatanın bu yarışmada yerinin olmadığını gördüm.
Genel olarak münazara hayatımda birçok şeyin değişmesine sebep oldu. Dünyada gerçekleşmiş yada gerçekleşmekte olan olaylar hakkında ilgi alanıma girmiyor olsa bile okumalar yapıp yakından takip etmek ufkumu genişletip farklı ilgi odakları elde etmeme sebep oldu. Daha sorgulayıcı bir zihne sahip olduğumu düşünüyorum münazaradan sonra. Bunun en büyük sebebi de şüphesiz zıt görüşlerin de aslında savunulacak bir yönleri olduğu gerçeğini yakından farketmiş olmam. Kendi görüşüm olmayan bir konuyu savunma çabası aslında hayatta kısa bir süreliğine de olsa o görüşü benimseyip kendimi empati yapabilmeyi öğretti.
Münazaranın bir diğer avantajı ise şüphesiz Arapça konuşmamın gelişmesi oldu. Okul hayatımda derslerde aldığım teorik eğitimin pratiğe birkaç hafta içinde yansımış olması hatta daha da fazlasını elde etmek beni en çok sevindiren şeyler arasında. Tüm bu avantajların hayatıma etkilerini görüyor olmam benim bu alana daha da fazla yönelmemi ve ilgi duymamı sağladı.

Selçuk üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı 1.sinif öğrencisiyim, 2.Turkiye Üniversiteler Arası Arapça Münazara Yarışmasında Selçuk Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünü temsil ettik. Bizim için çok güzel bir tecrübeydi. Hem bireysel hem de grup olarak çalışmaya başladığımız andan yarışma bitene kadar kendimizdeki değişime bizzat şahit olduk. Verilen konuya farklı bakış açılarından yaklaşmayı öğrendim. Konunun dışına çıkıp konuya dışardan bir gözle bakmayı öğrendim. Grup olmanın ne kadar önemli olduğunu, birinin yaptığı yada söylediği şeyden hepimizin sorumlu olduğunu ve bu yüzden daha sistematik davranmayı ve konuşmayı öğrendim. Bu yarışmanın en güzel yanlarından bir tanesi Arapça olmasıydı. Bir konuyu iki dilde düşünmek, kendi içinde Türkçe düşünüp konuşurken Arapça cevap vermek hem dilimizi daha çok geliştirdi hem de daha pratik düşünmemizi sağladı. Yarışma için İstanbul'a gitmek ve orada farklı üniversitelerden ve kültürlerden insanlarla tanışmak da çok zevkliydi. Bu yarışmanın kişisel gelişimime birden fazla faydası oldu. Bu süreçte bize destek olan hocalarımıza ve arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

Münazara yolculuğu, bilgi ve rekabet dolu bir yolculuktu. Birçok bilgi öğrendik ve rekabetin değerini öğrendik. Ayrıca, tartışma ve diğer becerileri geliştirmemize yardımcı oldu.

67985
Öğrenci
381061
Mezun
3132
Akademik Personel
4306
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu