Selçuk Üniversitesi Logo
"" için sonuç bulundu

Azalan su kaynaklarına karşı sorgum hamlesi

18.03.2026 Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Kuraklığın etkisini artırdığı İç Anadolu Bölgesinde, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin paydaş olduğu projeyle su tüketimi düşük sorgum türleri yaygınlaştırılarak hayvancılıkta sürdürülebilir kaba yem üretimi hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının 2025 Yılı Yenilik Yayım Projeleri kapsamında yürütülen “Su Kısıtı Altında Silajlık Mısır Alternatifi Sorgum Türleri Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi”, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortaklığında uygulanıyor. Proje ile özellikle kuraklıktan etkilenen bölgelerde daha az su tüketen yem bitkilerinin üreticiye tanıtılması hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, İç Anadolu Bölgesi’nin hayvancılık açısından Türkiye’nin en yüksek potansiyele sahip bölgelerinden biri olduğunu belirterek kuraklığın üreticileri alternatif ürünlere yönelttiğini söyledi. Üretim planlaması kapsamında mısır ekimine getirilen münavebe şartının çiftçide yeni arayışlar oluşturduğunu ifade eden Soylu, “Su kaynaklarımız giderek azalıyor. Özellikle arka arkaya mısır ekiminin sınırlandırılmasıyla birlikte üreticilerimiz kaba yem ihtiyacını nasıl karşılayacağını düşünmeye başladı. Biz de mısıra göre daha az su tüketen ve zor şartlarda üreticiyi daha az mağdur eden sorgum sudan otu melezi üzerine demonstrasyon çalışmaları başlattık” dedi.

Bitkinin su tüketimi açısından önemli avantaj sağladığını vurgulayan Soylu, “Mısır dekara yaklaşık 650-700 ton su tüketirken sorgum sudan otu melezi 450-500 ton civarında su tüketiyor. Su kısıldığında mısırda ciddi verim kaybı yaşanabiliyor ancak bu bitki 70-80 santimetre boya ulaştıktan sonra istenilen zamanda hasat edilebiliyor. Yem değeri de mısır silajının yüzde 85-90’ına yakın olduğu için hayvancılık işletmeleri açısından güçlü bir alternatif oluşturuyor” diye konuştu.

Geçen yıl Konya’nın Meram ilçesinde üreticiler tarafından deneme ekimleri yapılan bitki, bu yıl beş farklı ilçede daha uygulanacak.

RAKAMLARLA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

61.697
Öğrenci
493.269
Mezun
3.219
Akademik Personel
4.378
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
MYO
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Toplulukları