27.05.2019

İslâm da ve Günümüzde İnsan Hakları Konferansı Yapıldı
KADINHANI FAİK İÇİL MESLEK YÜKSEKOKULU
Yayın Tarihi: 21.12.2018 12:20:00

Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksek Okulu İslâmda ve Günümüzde İnsan Hakları konulu konferans gerçekleştirildi.

Dr. Necati Özkan Konferans Salonunda yapılan konferansa Kadınhanı Kaymakamı Osman Güven, Cumhuriyet Savcıları Maksut Aral ve Mehmet Said Tokçuoğlu, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Danış, Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sinan Gönen, Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Topuz, Kadınhanı Faik İçil MYO Müdürü Prof. Dr. Uğur Uslu, müdür yardımcıları Öğr. Gör. Dr. Fuat BAŞÇİFTÇİ ve Öğr. Gör. Hasan UZUN, Kadınhanı Gönüllü Sivil Toplum Örgütleri Başkanı Halil Özcan, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadınhanı Faik İçil MYO Müdürü Prof. Dr. Uğur Uslu, İslâm hukuku, kendisini Müslüman olarak tanımlayan fertlerin günlük hayatlarında uymaya özen gösterdikleri bir yaşam tarzıdır. Çünkü İslam dini ve hukuku en genel anlamıyla Müslüman bir bireyin dünyada nasıl yaşaması gerektiğini en güzel şekilde anlatmaktadır. Bu sebeple her zaman tatbiki kabildir. Hukuk, anlamı itibariyle haklar demektir. İslam hukuku da Müslümanlara en güzel yolu her zaman göstermektedir. İnsan haklarına saygı gösteren devletler ve yönetimler dünyada her zaman saygı görmektedir. İslamda insan haklarının temelinin insan onuru olduğunu, insanlığın doğuşundan bu yana hakların var olduğunu göstermektedir, şeklinde konuştu.

Emekli Yargıtay Hâkimi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Engin Şafak, Doğuştan gelen ve fıtratımızdan kaynaklanan hukuk ve  insan hakları 1400 sene önce kerim kitabımızda Rabbimizin buyrukları, Efendimiz (sav) in veda hutbesinde en güzel şekilde bildirilmiş, tanımlanmış, yaşanmış ve uygulanmıştır. Günümüzde ise Avrupa İnsan hakları sözleşmesinde yer alan haklar sadece metinlerde ve kitap sayfaları arasında rafa kaldırılmış olup, mazlum ve masum insanların hakları korunmamıştır. Afrikada, Doğu Türkistanda, Arakanda, Filistinde, Yemende, Suriyede akıtılan kanların ve gözyaşlarının günümüze yansıyan tablosu, ikiyüzlü batıdaki çifte standardın en açık göstergesidir. İnsan haklarının kuvveden fiile dönüşmesi insani, vicdanı, ruhi ve mana ekseni ile paralellik arzeden bir hususiyet olup bu duyguları taşımayan ya da paylaşmayanların, insan haklarının korunmasına  ve hayata geçirilmesine katkıda bulunmaları beklenilemez, düşünülemez. Bugün bize düşen ecdadımızın insanlık onur ve erdemine gösterdiği hassasiyet ve paylaşımı yeniden tüm insanlığa öğretmek ve kazandırmak olacaktır&rdquo dedi.

Programın sonundan Emekli Yargıtay Hâkimi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Engin Şafak hocamıza plâket takdim edildi.