17.11.2018

"Türk Dış Politikasında Yumuşak Güç Unsurları" Konferansı Yapıldı
KADINHANI FAİK İÇİL MESLEK YÜKSEKOKULU
Yayın Tarihi: 09.11.2018 16:10:00

Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulunda Türk Dış Politikasında Yumuşak Güç Unsurları konferansı gerçekleştirildi.

Dr. Necati Özkan Konferans Salonunda yapılan konferansa, eski Büyükelçi İİT SESRIC Genel Müdürü Musa KULAKLIKAYA, Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Uğur USLU, Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Hasan UZUN, Öğr. Gör. Dr. Fuat BAŞÇİFTÇİ, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Uğur USLU, Kadınhanımızın yetiştirmiş olduğu güzide ve değerli hocamız Musa KULAKLIKAYA nın aramızda olmasından mutluluk duyuyoruz.  Kendisine davetimizi kabul ettiği için çok teşekkür ediyoruz diye konuştu.

Dünyada bir nüfuz mücadelesi olduğunu belirten eski Büyükelçi İİT SESRIC Genel Müdürü Musa KULAKLIKAYA, Tıpkı insanlar gibi devletler arasında da rekabet vardır. İnsanlar, bu rekabeti başarıyla sonuçlandırmak için birçok araç kullanırlar. Devletlerin de başka milletlere ve devletlere kendini kabul ettirmek için kullandığı enstrümanlara baktığımızda bir defa silahlı güç ve ordunun başta gelen bu güç unsurlarından biri olduğunu görüyoruz. Devlet bu gücüyle dostlarına güven düşmanlarına korku vermek ister. Bir başka kullanılan entstrüman ekonomik gücüdür.  Ancak bugün burada korkutmadan milletleri yanına çekmenin bir başka unsurundan bahsedeceğim buna &lsquoyumuşak güç diyoruz. Yumuşak güç insanların kalbini kazanmak, başkalarını kendisine hayran bırakmak için kullanılan güç unsurlarıdır. Diğer güç unsurlarına değinecek olursak bunlar yumuşak güç, sert güç son zamanlarda ortaya çıkan akıllı güçtür. Yumuşak güç ile sert güç arasındaki en önemli fark sert gücün bir maliyet gerektirmesidir. Yani askeri gücünüzle bir başkasına gözdağı vermek istediğinizde ya çok sayıda asker barındırmanız gerekir ya da var olan askerlerin mühimmatlarını günün modern standartlarında tutmanız gerekir. Ekonomik güçle ülkelere hitap etmenin de bir maliyeti vardır. Ayrıca Ülkelerin sahip olduğu kültürel değerler, örf, gelenek, edebiyat, sanat, spor, sinema, medeniyet anlayışı gibi kavramlar yumuşak güç unsurlarıdır. Bu değerler, ülkelerin kendilerini takdim edebildikleri alanlardır, diye konuştu.

TÜRKİYE DÜNYADA YÜKSELEN BİR DEĞERDİR

Dünya düzenini kurgulayan, sorunlar çıktığında çözümler bulmaya çalışan ve dünya haritasını yeniden şekillendiren aktörlerin olduğunu söyleyen Büyükelçi KULAKLIKAYA Süper güçler, Birleşmiş Milletler (BM) NATO,  Avrupa Birliği (AB) gibi... Ülkelerin yumuşak güç unsurlarını kullanmalarının nedeni kamu diplomasisi, ülkelerin karşılıklı bağımlılığı, dünya arenasında meşruiyet kazanmak, düzen kurucu rol, özellikle de Türkiye coğrafi konum ve tarihi sorumluluklardır. Türkiye hem kendi coğrafyasında hem de dünyada dikkate alınan, yok sayılmayan yükselen değerlerden biridir. Güç unsurları kullanırken en akıllıca olan az maliyetli ve hakikaten gönüllere taht kuran araçları kullanmaktır. ifadelerini kullandı.

Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Uğur USLU, tarafından günün anısına eski Büyükelçi İİT SESRIC Genel Müdürü Musa KULAKLIKAYA ya plâket takdimi yapıldı.