Selçuk Üniversitesi Logo
"" için sonuç bulundu

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Anasayfa / Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü / Uluslararası Mevlana ve Ali Şir Nevayi Sempozyumu başladı

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Uluslararası Mevlana ve Ali Şir Nevayi Sempozyumu başladı
Uluslararası Mevlana ve Ali Şir Nevayi Sempozyumu başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Özbekistan Uluslararası Ali Şir Nevayi Vakfı iş birliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Mevlana ve Ali Şir Nevayi Sempozyumu başladı.

2 gün sürecek ve 30 bildirinin sunulacağı sempozyumda Mevlana Celaleddin Rumi ve Ali Şir Nevayi’nin edebi, tasavvufi ve kültürel mirası bilimsel yaklaşımla tartışılacak.

Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen sempozyum açılışında konuşan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, insanlığın düşünce dünyasında derin izler bırakan Mevlana Celaleddin Rumi ve Ali Şir Nevayi’nin eşsiz fikirlerini, yaşamlarını ve eserlerini daha iyi anlamak ve anlamlandırmak için bir araya geldiklerini söyledi. Prof. Dr. Soydal, “Mevlana Celaleddin Rumi, dünya kültür mirasının en önemli hazinelerinden biridir. Horasan’dan Anadolu’ya taşınan derin hikmet beyni, onun dilinde ve gönlünde benzersiz bir güzellikte hayat bulmuştur. Mevlana, tüm zamanların ve coğrafyaların evrensel sesi olmuştur. Onun insan sevgisi, hoşgörü anlayışı ve birlik çağrısı çağları aşarak tüm insanlığın ortak değerlerine dönüşmüştür. Bugün dünya belki de hiç olmadığı kadar onun fikirlerinin rehberliğine ihtiyaç duymaktadır. Ali Şir Nevayi ise edebiyatımızın ve kültür tarihimizin en parlak yıldızlarından biridir. O eserlerinde Türk dilinin zenginliğini, güzelliğini ve gücünü ustaca sergilemiştir. Dilimizin edebiyat ve kültür dili olarak yükselmesine öncülük etmiştir” dedi.

Özbekistan Nevayi Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mukhiddin Kalonov ise Özbekistan’da 2025 yılının Ali Şir Nevayi yılı olarak ilan edildiğini belirterek yıl kapsamında gerçekleştirdikleri uluslararası toplantı, tiyatro, kitap fuarı başta olmak üzere çeşitli çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hediye takdimiyle sona eren açılış programına Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temizel, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Direktörü, Büyükelçi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Uluslararası Ali Şir Nevayi Vakfı Başkanı Olim Davlatov, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nuri Şimşekler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

RAKAMLARLA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

61.697
Öğrenci
493.269
Mezun
3.219
Akademik Personel
4.378
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
MYO
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Toplulukları