HIZLI ERİŞİM
Haberler

Selçuk Üniversitesinde primer immün yetmezliğine dikkat çekildi

Selçuk Üniversitesinde primer immün yetmezliğine dikkat çekildi

24.04.2024 - Kurumsal İletişim Koord.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı tarafından Primer İmmün Yetmezliği Farkındalık Haftası dolayısıyla Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören çocuklar için çanta boyama etkinliği ve fidan dikimi düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi hekimleri, sağlık çalışanları, primer immün yetmezlik tedavisi gören çocuklar ve aileleri, kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla bir araya geldi.

Primer İmmün Yetmezlik Haftası dolayısıyla düzenlenen programda ilk olarak çocuklar, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burcu Başaran ve öğrencilerle birlikte çanta boyadı. Daha sonra da “İmmün Yetmezlik Hastalarına Yeni Bir Nefes” sloganı ile Meliha Ercan Konukevi bahçesine fidan dikildi.

Etkinliği doğuştan bağışıklık kusurlarıyla ilgili farkındalığı artırmak, hastaların daha etkin tedaviye ulaşması, doğru tanı alması amacıyla düzenlediklerini aktaran Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasibe Artaç, tüm dünyada yaklaşık 6 milyon kişinin bağışıklık sistemi yetmezliğinden muzdarip olduğunu ve bu rakamın tüm popülasyonun yaklaşık yüzde birini etkilediğini söyledi. Bu hastalıkların özellikle ülkemiz gibi akraba evliliklerinin sık olduğu ülkelerde daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Artaç, primer immün yetmezliği olan hastalarda bağışıklık sisteminin normal işleyişi bozulduğu için enfeksiyonlara yatkınlığın artığını ifade etti. Prof. Dr. Artaç, bu hastalarda zamanla solunum sistemi, deri, bağırsak başta olmak üzere önemli organların etkilenebileceğini; bu nedenle erken tanı ve tedavinin hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

68061
Öğrenci
381019
Mezun
3131
Akademik Personel
4313
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu