HIZLI ERİŞİM

- TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Onur ALADAĞ

Erasmus Koordinatör: Prof. Dr. Ahmet UYSAL 

 Farabi Koordinatör: Dr. Öğr. Üyesi Fatih SEVGİ

 Mevlana Koordinatör: Dr. Öğr. Üyesi GÜLSÜM ABUŞOĞLU

 AKTS Koordinatör: Dr. Öğr. Üyesi Bayram ATASAGUN

Amacı: Hastane, laboratuvar ve kliniklerin tıbbi laboratuvarlarındaki cihazları kullanabilen, en kısa sürede hastalara ait sonuçların doğru, net ve tekrarlanabilirlik bakımından güvenilirlik bakımından eldesini sağlayan, ilgili tıbbi belgeleme süreçlerine hâkim olan ve sorunlar karşısında etkin çözümler üretebilen, mesleki beceriye sahip sağlık personeli yetiştirmektir.


Program Dili: Türkçe

Program Tanımı: Tıbbi laboratuvar teknikerliği programında eğitim süresi içerisinde öğrenciler temel tıp bilimlerinden yoğun bir eğitim almaktadır. Mesleki dersler olarak biyokimya, mikrobiyoloji, immunoloji, laboratuvar yöntem ve hesaplamaları, patoloji, genetik, hematoloji derslerinin yanı sıra anatomi, fizyoloji,etik,yabancı dil,Türk dili ve Atatürk ilkeleri dersleri verilmekte,2. dönemin büyük bir çoğunluğunda şehirdeki ve bölgedeki hastanelerde uygulamalı eğitim verilmektedir. Öğrenciler, tıbbi etik ve deontolojik kurallara sıkı sıkıya bağlı, hasta haklarına saygılı her an her şartta verilen görevi yerine getirebilecek ruhsal ve fiziksel yapıya sahip kişiler olarak yetiştirilmektedir.

Kabul ve Kayıt Koşulları: Türk öğrenciler için, öğrencilerin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan seçme sınavına girmeleri zorunludur. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puana (YGS) göre, ÖSYM tarafından tercihleri doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla uyumlu ön lisans programlarına sınavsız yerleştirilirler. Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucunda o öğretim yılında Üniversitenin ilgili birimine merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş olması gerekir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Programa yatay geçiş yoluyla gelen veya daha önce başka üniversitelerde öğrenim görmüş olan öğrenciler, bu kurumlarda alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulurlar.

Mezuniyet Şartları: Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması, 120 krediyi tamamlaması uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin ara sınavının % 40ı ile yılsonu sınavının % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen harf notuna göre belirlenir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı harf notunun en az CC olması gerekir.

İstihdam Olanakları: Programdan mezun olanlar, kamu ve özel sektörde yer alan sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışabilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş: Önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına başvurabilirler.Tercih Yapılabilecek Lisans Programları: -Biyoloji, -Hemşirelik, -Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri


67999
Öğrenci
381051
Mezun
3135
Akademik Personel
4318
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu