HIZLI ERİŞİM

- DİYALİZ PROGRAMI

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Onur ALADAĞ

Erasmus Koordinatör: Öğr. Gör. Özlem ERDEM 

 Farabi Koordinatör: Öğr. Gör. Zühal ŞEFLEK

 Mevlana Koordinatör: Öğr. Gör. Özlem ERDEM

 AKTS Koordinatör: Öğr. Gör. Zühal ŞEFLEK

Amacı: Diyaliz tedavisi, vücutta biriken üre gibi zararlı maddelerin ve aşırı suyun yapay nitelikteki bir membran yardımıyla vücuttan atılması işlemidir. Böbrek yetmezliği tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Diyaliz programındaki amaç, diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda diyaliz hastasının diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması, diyaliz makinesinin bakımının yapılması ve bunların yanı sıra diyaliz hastası ve yakınlarının diyaliz tedavisi konusunda bilgilendirilmesi aşamalarında görev alacak hasta haklarına saygılı ve tıbbi etik ilkeleri ön planda tutan diyaliz teknikerleri yetiştirmektir.

.

Program Dili: Türkçe

Program Tanımı: Bu program, diyaliz alanında yer alan tüm pratik ve teorik konuları kapsayarak, mezunlarına diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması aşamalarında, diyaliz ünitelerinde çalışacak yeterlilikte teknik eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Kabul ve Kayıt Koşulları: Türk öğrenciler için, öğrencilerin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan seçme sınavına girmeleri zorunludur. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puana (YGS) göre, ÖSYM tarafından tercihleri doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla uyumlu ön lisans programlarına sınavsız yerleştirilirler. Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucunda o öğretim yılında Üniversitenin ilgili birimine merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş olması gerekir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Programa yatay geçiş yoluyla gelen veya daha önce başka üniversitelerde öğrenim görmüş olan öğrenciler, bu kurumlarda alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler.

Mezuniyet Şartları: Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda öngörülen mezuniyeti için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması, 120 krediyi tamamlaması uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin ara sınavının % 40ı ile yılsonu sınavının % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen harf notuna göre belirlenir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı harf notunun en az CC olması gerekir.

İstihdam Olanakları: Programdan mezun olanlar, kamu ve özel sektörde yer alan sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışabilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş: Önlisans eğitimini tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına başvurabilirler. Tercih Yapılabilecek Lisans Programları: -Hemşirelik, -Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri


67999
Öğrenci
381051
Mezun
3135
Akademik Personel
4318
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu