HIZLI ERİŞİM
Elektrik Programı Aday Öğrenci
  1. Programın Adı: ELEKTRİK
  2. Programın Yürütüleceği İl/İlçe: KONYA/KULU
  3. Programın Yürütüleceği MYO: KULU MESLEK YÜKSEKOKULU
  4. Programın Kontenjanı /Öğretim Dili: 40 / Türkçe

Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Tayfun İSKENDER

Erasmus Koordinatör: Öğr. Gör. Murat ÇELİK

Farabi Koordinatör: Öğr. Gör. Murat ÇELİK

Mevlâna Koordinatör: Öğr. Gör. Selami BULUT

AKTS Koordinatör: Öğr. Gör. Tayfun İSKENDER

Bologna Koordinatörü: Öğr. Gör. Selami BULUT

HAKKINDA

Akademik Altyapı

Programda doktora programına kayıtlı bir Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 3 öğretim elemanı mevcuttur.

Fiziki Altyapı

Meslek Yüksekokulumuz, mülkiyeti Üniversitemize ait 11.000 m2 yüzölçümlü parsel üzerinde, 895 m2 taban alanı oturumlu 1 Bodrum 1 Zemin katlı olan ana bina ile 150 m2’lik 2 katlı ek binadan oluşan kapalı alanlara sahiptir. 10 adet derslik, 1 adet teknik resim salonu, 2 adet bilgisayar laboratuvarı, 6 adet mesleki atölye ile eğitim ve öğretim yapılmaktadır. Öğrencilerimizin yararlanmaları için kütüphane ve okuma salonu, konferans salonu, yemekhane ve kantin birimleriyle hizmet vermektedir. Meslek Yüksekokulumuz yerleşke alanı peyzajında yer alan yeşil alan dokusu, oturma grupları ve açık spor tesisleri (voleybol, basketbol, halı saha) öğrenci ve personelin kullanımına sürekli açık tutulmaktadır. 50 öğrenci kapasiteli sınıflarda projeksiyon ve bilgisayar mevcuttur.Programda derslerin yürütülebilmesi için Cihanbeyli MYO’da bulunan Temel İşlemler Atölyesi, Teknik Resim Salonu ve Bilgisayar Laboratuvarı kullanılacaktır.

Atölye ve Lab.

Alan (m2)

Öğrenci Kapasitesi

Kumanda Atölyesi

250

35

Bilgisayar Lab.

Alan (m2)

Öğrenci Kapasitesi

 

100

35

Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı bir ön lisans programıdır, iki yıllık (dört dönem) bir eğitim içerir. Mezun olmak için 30 işgünü staj zorunluluğu vardır. 

Elektrik programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Elektrik, elektronik, iletişim gibi geniş iş alt dallara sahip sektörde mal ve/veya hizmet üreten küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler, sanayi kuruluşları gibi öncelikle elektrik iletim, dağıtım ve perakende gibi özel/tüzel kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.

MİSYON

Elektrik alanında teknik bilgiye sahip, proje okumasını ve tasarımını yapabilen, iş ahlakı ve iş güvenliğini temel alan, elektrik ile ilgili saha uygulama süreçlerine hakim, sorun çözebilen, yönetim ve organizasyon becerilerine sahip, ilgili yönetmelikler ışığında denetim ve kontrol yapabilen, kendini sürekli geliştiren sanayi ve kamu alanlarında çalışabilecek, eğitim sürecinde laboratuvar imkanlarıyla desteklenerek almış olduğu teorik bilgileri sektöründe kullanabilir ara eleman yetiştirilmektedir. 

VİZYON

Dünyada gün geçtikçe daha da büyüyen Elektrik sektörüne, çevresindeki değişim ve gelişimi algılayıp yorumlayabilen, evrensel ve etik değerlere sahip, teori, uygulama, teknoloji ile bütünleşmiş, girişimci, araştırmacı, toplumsal sorumluluk sahibi Elektrik teknikerleri yetiştirmek.

  1. Kabul ve Kayıt Koşulları: Programa lise ve dengi okullardan mezun olan öğrencilerden ÖSYM sınavında başarılı olanlar kayıt yaptırabilmektedir.
  2. Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Bu program iki yıl içerisinde dört dönemden oluşmaktadır. Her dönem içerisinde her bir ders için bir ara sınav ve bir genel sınav yapılmaktadır. Ara sınav notunun %40 ile genel sınav notunun %60 ı ders için belirlenen geçme notunu geçmesi durumunda dersten başarılı (CC) sayılmaktadır. CC notunun altında (DC ve DD) notları ise dönem not ortalamasının 2 nin üzerinde olması durumunda başarılı olarak tanımlanmaktadır. Dersten genel sınav ile başarılı olunamaması durumunda ise bütünleme sınavına girilmektedir. Ara sınav notunun %40 ile bütünleme sınavının %60 ı ders geçme notu ve üzerinde olması ile dersten başarılı olunmaktadır. Derslere devam etmek zorunludur. Teorik derslerin %30 una, uygulamalı derslerin %20 sine devam etmek zorunludur.
  3. Programdan mezun olanların alacağı unvan: Elektrik Teknikeri
  4. Programdan mezun olabilmek için gerekli koşulları (dersler ve kredi sayıları, staj, v.b.)

Programdan mezun olunabilmesi için 120 AKTS ve 30 günlük Stajın tamamlanması gerekmektedir.

  1. Programdan Mezun olanların İstihdam:

Elektrik teknikerleri kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su İşleri, Makine Kimya Enstitüsü gibi bakanlıklarda ve kamu kurumlarında çalışabilirler.

 

Elektrik-Elektronik sanayii, elektrik-elektronik cihaz üretiminde kullanılan tüm aktif, pasif elektro-mekanik ve diğer elemanlar ile ev ve eğlence yerlerinde kullanılan profesyonel elektronik cihazlar gibi tüketim mallarını, profesyonel elektronik cihazlar, telekomünikasyon cihazları, tıp elektroniği, endüstriyel elektronik, güç elektroniği, kontrol sistemleri, güvenlik sistemleri, bilgisayar donanımı, mikro işlemci, uzay elektroniği, atom elektroniği ve uçak elektroniğini kapsamaktadır. Elektronik teknikerleri, elektronik devre veya donanım içeren makine, donanım veya sistemlerin yer aldığı fabrika veya işletmelerde çalışabilirler.  Elektrik teknikerlerinin gerek kamu gerekse özel sektörde iş bulma şansları oldukça yüksektir. İsterlerse bağımsız olarak kendi işlerini kurabilirler.

 

  1. Programdan mezun olanların istihdam edilecekleri yerler:

* Kamu kurum ve kuruluşları

* İnşaat sektöründe, bina içi tesisat ve aydınlatma sistemlerinde
* İnşaat sektöründe bina dışı elektrik dağıtım ve iletim sistemlerinde
* Fabrika otomasyon sistemlerinde
* Transformatör bakım ve onarım işlerinde
* Gemilerde, deniz ulaşım araçlarında
* Otomotiv sektöründe
* Fabrikaların elektrikli cihaz bakım-onarım ve diğer tesisat işlerinde
* Elektrikli Tıbbi cihazların bakım, onarım ve işletilmelerinde
* Elektriğin kullanıldığı her türlü cihazın kullanım, işletim ve onarım işlerinde.

 

  1. Üst Derece Programlara Geçiş: Elektrik programını başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ÖSYM tarafından belirlenen mühendislik ve öğretmenlik programlarına geçiş yapabilirler.

68078
Öğrenci
381009
Mezun
3131
Akademik Personel
4314
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu