HIZLI ERİŞİM
Selçuk Üniversitesi, “Aday Araştırma Üniversitesi” statüsüne yükseldi

Bilim dünyasına kazandırdığı yenilikler, üniversite – sanayi iş birliği çerçevesinde hayata geçirdiği projeler, öğrencilere ve akademisyenlerine sunduğu teknik ve fiziki imkanlar, sosyal donatılar ve sportif faaliyetler gibi birçok alanda örnek gösterilen Selçuk Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Projesi” kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda "Aday Araştırma Üniversitesi" statüsüne yükseltildi.

Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı Toplantısı’na; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Arif Bilgin, Genel Sekreter Batıkan Aksoy, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al katıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yaptığı konuşmada, Araştırma Üniversiteleri İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından üniversitelerin performanslarının düzenli takip edildiğini belirtti. Bu çerçevede Aday İzleme Programı’na dahil edilen 6 üniversiteyi 2 yıllık izleme sürecine alacaklarını ifade eden Özvar, 2 yılın sonunda kriterleri karşılayanların “araştırma üniversitesi” olarak kabul edileceğini kaydetti. Özvar, Türkiye’deki 208 üniversitenin her birinin yıllık araştırma, yayın, proje, paydaşlarla iş birliği, etkileşim, eğitim ve öğretim ile ilgili performanslarının düzenli izlendiğini vurguladı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Adını kadim medeniyet Selçuklulardan alan Üniversitemiz; kurulduğu günden bugüne, köklü bilimsel geleneği, yenilikçi eğitim anlayışı ve zengin akademik kadrosuyla Türkiye’nin en üretken yükseköğretim kurumlarının başında geliyor. Bilim, sanat, kültür ve sosyal alandaki tüm gelişmeleri yakından takip eden ve bütün imkânlarıyla destekleyen bir kurum olan Üniversitemizi daha da güçlü kılmak adına üzerimize düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirmeye gayret edeceğiz.” diye konuştu.

Gücünü, asırlar boyu barışın ve adaletin hüküm sürdüğü bu topraklardan ve dünyaya yön veren kadim medeniyetinden alan Selçuk Üniversitesinin, görkemli geçmişine ve bilim dünyasındaki saygın ismine yakışır bir biçimde gelişmeye ve yükselmeye devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Aksoy, “Geleneği gelecekle buluşturan bir dünya üniversitesi olan Üniversitemize yeni değerler katmak için, tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Selçuk Üniversitesi ile birlikte Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs ve Sakarya üniversiteleri de “Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil edildi.

Yükseköğretim Kurulunun 2021’te başlattığı “Araştırma Üniversiteleri” uygulaması kapsamında Türkiye’de toplam 23 araştırma üniversitesi bulunuyor. Araştırma üniversiteleri; araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi, etkileşim ve iş birliği konularında toplam 32 performans göstergesine göre değerlendiriliyor.


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu