HIZLI ERİŞİM

Haberler

Emirgazi’de geleneksel el sanatlarının geliştirilmesi hedefleniyor

Emirgazi’de geleneksel el sanatlarının geliştirilmesi hedefleniyor

12.04.2023 - Güzel Sanatlar Fakültesi

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Emirgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen Geleneksel El Sanatları Mirasının Korunması Projesi’ne yönelik “Ortak Çalışma Protokolü” imzalandı.

Protokol ile Emirgazi sınırları içerisinde dokuma el halısı, heybe, yastık başta olmak üzere yörede gelenek halini alan her türlü el dokuması kilim ve el sanatları örneklerinin incelenmesi, standart üretim ve üretim teknik özelliklerinin araştırma-inceleme kapsamında geliştirilmesi hedefleniyor.

Protokolde Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ile kursiyerlere uygulamalı eğitim verilmesi, özgün motif ve desenlerin belirlenip tescil işlemlerine katkı sağlanması planlanıyor. Proje çerçevesinde araştırma sonuçlarının yayımlanması, bölgeye teknik gezilerin düzenlenmesi, dokuma ürünlerde kullanılan hammadde ve yöntemler ile boyama tekniklerinin standartlara uygunluğunun analiz edilmesi de yer alıyor.

Proje kapsamında eğitim verilmesinin yanında üretim faaliyetlerinde sürdürülebilir standart üretimin sağlanmasını hedeflediklerini ifade eden Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Atıf Polat, “Türkiye’de halı ve kilim üzerine uzman akdemik personellerimizle beraber çalışıyoruz. Bu anlamda Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. H. Melek Hidayetoğlu, doktora çalışmaları kapsamında Emirgazi’de uzun süre araştırma yaptığı için bölgeye hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bölgedeki vatandaşlarımızın bilgisi var, sadece teşvik edilip yönlendirilmeleri gerekiyor. Protokolümüzü oldukça önemsiyor ve hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

“PROJEMİZ, KÜLTÜREL MİRASIN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI AÇISINDAN KIYMETLİ”

 KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu ise değerli bir protokolü imzalamak için bir araya geldiklerini belirterek “Projemizin akademik bölümünün güçlü olması ve bu gücün sahada pratikle buluşması önemli. Kültürel mirasın sahiplenilmesi, korunması, gelecek nesillere aktarılması anlamında kıymetli bir proje. Bizim hedeflediğimiz; bölge halkının istihdamına katkı sağlıyor olmak, yerelden bir ürünle ulusala, ulusaldan küresele ulaşmak. Kırsal kalkınmaya destek veriyor olmak oldukça değerli. Protokolümüzün hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Protokol; Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Atıf Polat, Emirgazi Kaymakamı Veli Avcı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu tarafından imzalandı.

Protokol imza törenine; Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zuhal Türktaş, Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Akan, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Melek Hidayetoğlu, Emirgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Erdem Nortcu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Tarımsal Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar eşlik etti.

Medya
68097
Öğrenci
381002
Mezun
3131
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu