HIZLI ERİŞİM
Staj Yeri İmkanları

Erasmus Staj Faaliyeti Nedir? 

Bu hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede1 staj yapmasıdır. “Staj”, bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme veya organizasyon bünyesindeki mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Staj faaliyeti, belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz. Staj faaliyeti, öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. 

Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

● Staj yapmak istediğiniz işletmelerin özelliklerini bölümünüzle uygun olup olmadığını sorgulayın. 

● Motivasyon mektubu, CV’niz ve belirtmek istediğiniz diğer hususları e-mailinize ekleyin.

●İlgili şirketlere, şirket adına özelleştirdiğiniz e-mailleri teker teker gönderin (toplu mail atmayın). Mümkün ise e-mail içeriğinde kuruma özel bilgilere de yer verin. Neden o kurumu tercih ettiğinizden bahsedin.

● E-maillerinizin hepsine geri dönüş olmayabilir. Bu konuda yetkili kişiye ulaşmaya çalışın.

Nerelerden Yardım Alabilirim?

- Bölüm Koordinatörleri

ESN SELCUK

- Sanayi ve Ticaret Odaları

- Aracı Kurumlar

- Koordinatörlüğün web sayfasındaki Staj Yeri Teklifleri

Staj Yapabileceğim Kurumlara Nasıl Başvuracağım?

En yaygın başvuru yöntemi ilgili kuruma eposta gönderilmesidir. E-postanızın ekinde Öz Geçmişiniz ve Niyet Mektubunuz yer almalıdır. Emailinizin doğru yere ulaşması için ayrıntılı inceleme yaparak doğru kişilerle iletişime geçiniz . Okullarda staj yapmak istiyorsanız okulların sitelerinden alanınız olan fakültenin Erasmus koordinatorünün e-mail adresini bulun, aynı zamanda fakültede yazan contact kısmına da e-mail atabilirsiniz. Ayrıca international office kısmında ”erasmus income student coordinator” kısmındaki kişiye de e-mail atabilirsiniz. Size daha hızlı dönüş yapacak ve nereye e-mail atmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Europass Formatında CV ve Niyet Mektubu Hazırlamak için

Niyet Mektubu Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

● İyi bir motivasyon mektubu, staj yapmak istediğiniz kuruma kendinizi tanıtmanız açısından çok önemlidir. Kendiniz, kişiliğiniz, deneyim ve beklentileriniz hakkında önemli bilgiler içermelidir.  

● Motivasyon mektubunun sadece sizin tarafınızdan (başka biri tarafından değil) yazılması ve doğru olmayan hiçbir bilgiyi içermemesi son derece önemlidir. Kendiniz hakkında yanlış izlenim vermekten kaçının. Öte yandan uygun görünmese bile doğru olan her şeyi yazın.

● Unutmayın ki, staj yapmak istediğiniz kurum sadece mektubunuzda bahsettiğiniz şeyleri bilecektir. Bu yüzden kendinizi son derece dikkatli ve ayrıntılı bir şekilde anlatmalı ve kendinize ait canlı ve doğru bir tablo çizmelisiniz. İyi bir motivasyon mektubu, staj yapmak istediğiniz kurumun diğer başvuru sahipleri yerine sizi tercih etme yönündeki kararını kolaylaştıracaktır.

Uygun Staj Yeri Örnekleri:

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir. Sınırlandırıcı bir liste olmamakla birlikte aşağıdaki kuruluşlar uygun staj yeri örneği olarak sayılabilir:
- bir kamu ya da özel sektöre ait küçük, ortak veya büyük ölçekli işletmeler
- yerel, bölgesel ya da ulusal kamu kurumları
- gönderen ülkenin yurtdışındaki büyükelçilikleri veya konsoloslukları
- ticaret odaları, esnaf-zanaatkâr birlikleri, borsalar ve sendika gibi iş dünyasına ait her türlü oluşum/birlik
- araştırma enstitüleri
- vakıflar
- okul/enstitü/eğitim merkezi (mesleki eğitim veya yetişkin eğitim dâhil olmak üzere okul öncesinden lise eğitimine kadar her türlü eğitim kurumu olabilir)
- kar amacı gütmeyen kurumlar, dernekler, STK’lar
- kariyer planlama, profesyonel danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan kurumlar
- yükseköğretim kurumları (Programla ilişkili ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumları ECHE sahibi olmalı, Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları kendi ulusal mevzuatları uyarınca yetkili bir merci tarafından tanınmış ve staj faaliyetinden önce gönderen kurumla ikili kurumlararası anlaşma imzalamış olmalı)

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:
- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bk.https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en )
- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar.

Staj Yeri Teklifleri

Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında staj yeri arayan öğrencilerimiz için Ulusal Ajans tarafından iletilen staj yeri tekliflerini aşağıda bulabilirsiniz. Bu teklifler geldiği tarihler itibariyle güncellenmektedir.

Uyarı: Bu tekliflerle kurumumuzun bir ilişkisi bulunmamakta ve staj yeri hakkında bir garanti verilmemektedir; başvurmak isteyenlerin daha fazla bilgi edinebilmeleri için kurumla iletişime geçmelerini tavsiye ederiz.


68238
Öğrenci
380919
Mezun
3127
Akademik Personel
4332
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu