VETERİNER FAKÜLTESİ
ZOOTEKNİ VE HAYVAN BESLEME
Dersin Adı   Yemler ve Teknolojisi
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
4 1401418 2 / 2 3
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Varol KURTOĞLU
Koordinator E-mail vkurtoglu selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Varol KURTOĞLU
Yardımcı Öğretim Elemanları
Araş. Gör. Dr. Mustafa Selçuk ALATAŞ
Dersin Amacı Hayvan Beslemede kullanılan yemleri, yemlerin hazırlanmasını, besin madde içeriklerini, yemlerin işlenmesini, yem analizlerini, yemlerin rasyonlarda kullanım miktarlarını, yem katkı maddelerini öğretmek ve yemleri tanıtmak.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Derslikte power-point ve akıllı tahta destekli, sözlü-görsel anlatım, soru-cevaplı anlatım Laboratuvarda uygulama ve görsel ağırlıklı, power-point destekli,soru cevaplı anlatım
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Giriş, besin maddeleri Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
2 Besin maddeleri Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
3 Yemlerin değerliliği, kimyasal analizler, sindirim Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
4 Yemlerin sindirilme derecelerinin tespiti, sindirilme derecesini etkileyen faktörler Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
5 Yemlerin enerji ve protein yönünden değerliliği Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
6 Yemler, kuru kaba yemler, mera otları ve diğer yeşil yemler Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
7 Yemler, kuru kaba yemler, mera otları ve diğer yeşil yemler Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
8 Yemler, kuru kaba yemler, mera otları ve diğer yeşil yemler Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
9 Silaj yemler Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Silaj ve Silaj Katkı Maddeleri, Prof. Dr. Varol Kurtoğlu, ISBN 978-605-4366-10-1
10 Arasınav
11 Arasınav
12 Yem katkı maddeleri Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
13 Yem katkı maddeleri Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
14 Yemlerin işlenmesi Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
15 Enerji ve protein bakımından zengin yemler Yemler ve Teknolojisi, Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi
16 Genel Değerlendirme
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 3
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : 3 1
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 3 2
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 3 2
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 3
Final : 1 2
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Modern hayvan besleme usulleri ve hayvan sağlığına zarar vermeden hayvanların beslenmesi hakkında bilgi sahibi olur. 4
D.Ö.Ç. 2 2- Hayvan beslemede kullanılan yemleri öğrenir, yemleri sınıflandırır, yemlerin besin madde içerikleri hakkında bilgi sahibi olur ve yemleri tanır hale gelir. 4
D.Ö.Ç. 3 3- Kaliteli yem kullanımının yüksek miktarda ve kalite hayvansal ürünlerin elde edilmesindeki önemi hakkında bilinçlenir. 4
D.Ö.Ç. 4 4- Yeterli ve dengeli beslemenin önemi ve yemlerin rasyonlarda kullanım miktarlarını öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 5 5- Yemlerde bulunan anti besleme faktörlerini öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 6 6- Yemleri işleme metotları hakkında bilgi sahibi olunur. 4
D.Ö.Ç. 7 7- Yem katkı maddeleri hakkında yeterli bilgi ve bilinç oluşur. 4
D.Ö.Ç. 8 8- Temel yem analizlerini yapar. 4
D.Ö.Ç. 9 9- Yemler ve besleme bağlamında ülkemiz hayvancılığının sorunları yorumlanabilir. 4
D.Ö.Ç. 10 10- Kaliteli yem-kaliteli hayvansal ürün-sağlıklı insan bilinci oluşur 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20