VETERİNER FAKÜLTESİ
BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı   ET MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
8 1401812 3 / 4 5
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ümit GÜRBÜZ
Koordinator E-mail ugurbuz selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Yusuf DOĞRUER , Prof. Dr. Ümit GÜRBÜZ , Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Arş. Gör. A. Ezgi TELLİ , Arş. Gör. H. Ahu ERDEM , Arş. Gör. Yusuf BİÇER
Dersin Amacı Et ve et ürünlerinin insan beslenmesindeki önemi, etin bileşimi, etin ürünlere işlenmesi, muayenesi, ürünlerin çeşitleri, kalite derecelendirmeleri, üretim teknolojileri öğretilmektedir.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Giriş Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
2 Mezbaha bilgisi Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
3 Ante-mortem ve post-mortem muayene. Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
4 Fizyolojik ve patolojik değişiklikler Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
5 Et muayenesi bakteriyal hastalıklar Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
6 Et muayenesi bakteriyal ve viral hastalıklar. Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
7 Et muayenesi paraziter hastalıklar Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
8 Et bilimine giriş, kas, kasın ete dönüşmesi ve postmortem değişiklikler Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
9 Etin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, et mikrobiyolojisi ve etin muhafazası Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
10 Ara Sınav
11 Ara Sınav
12 Et ürünleri teknolojisinde genel prensipler(pastırma ve sucuk üretim teknolojisi) Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
13 Et ürünleri üretim teknolojisi (salam,sosis ve diğer ürünler) Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
14 HACCP sisteminin ön gereksinim programları, GHP, GMP. HACCP sisteminin uygulanması aşamaları ile ilgili dokümantasyon ve kayıt sistemleri Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
15 HACCP sisteminin bir et ve et ürünleri üretim firmasına entegrasyonu Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
16 Genel Değerlendirme Gürbüz.Ü.Mezbaha Bilgisi ve Pratik Et Muayenesi,Konya,2009 Doğruer.Y.Et Bilimi.Konya,2009
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 7
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 1
Sunum ve Seminer Hazırlama : 4 1
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 4 1
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 15
Final : 1 15
DERSİN AKTS KREDİSİ 5
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Et muayenesi açısından önemli bakteriyel, viral ,paraziter hastalıkları bilir ve yasal hükümler içerisinde karar verir 4
D.Ö.Ç. 2 2- Kasaplık hayvanlarda sistematik et muayenesini öğrenir 4
D.Ö.Ç. 3 3- Et ürünleri üretim prensiplerini bilir ve uygular 4
D.Ö.Ç. 4 4- Et ürünleri kalite kontrolü, hijyeni ve ilgili mevzuatlarla ilgili bilgi sahibi olur 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20