VETERİNER FAKÜLTESİ
BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı   SÜT MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
8 1401805 2,00 / 2,00 3,00
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Gürkan UÇAR
Koordinator E-mail gucar selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Gürkan UÇAR , Doç. Dr. K. Kaan TEKİNŞEN
Yardımcı Öğretim Elemanları
Arş. Gör. A. Ezgi TELLİ , Arş. Gör. H. Ahu ERDEM , Arş. Gör. Yusuf BİÇER
Dersin Amacı Süt muayenesi ve teknolojisi hakkında gerekli bilgileri öğrencilere aktarmak. Süt ürünlerinin nasıl elde edildiği hakkında bilgi vermek. Beslenmede önemli yer tutan süt ve süt ürünlerinin laboratuvar muayenelerini yapabilecek ve aldığı sonuçları yorumlayabilecek, süt işletmelerinde personel hijyeninin ve ekipman dezenfeksiyonunun önemini bilen ve bunları uygulayan veteriner hekimler yetişmesini sağlamak.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Sütün oluşumu, süt hijyeni Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
2 Sütün miktar ve bileşimini etkileyen faktörler Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
3 Sütün bileşimini oluşturan unsurlar. Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
4 Pastörizasyon metodları, pastörize sütün nitelikleri, kalite kontrolü ve kusurlar Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
5 Sütün genel özellikleri Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
6 Sterilizasyon metodları,UHT steril süt üretim teknolojisi Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
7 UHT steril sütün nitelikleri, kalite kontrolü ve kusurlar Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
8 Yoğurt üretim teknolojisi,starter kültürler ve kullanımları,yoğurdun nitelikleri,kalite kontrolü ve kusurlar Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
9 Tereyağı üretim teknolojisi, Tereyağının nitelikleri, kalite kontrolü ve kusurlar, kremanın özellikleri, elde edilmesi, kremanın olgunlaştırılması ve tereyağı üretiminde kullanılan starter kültürler Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
10 Ara Sınav
11 Ara Sınav
12 Dondurma Üretim Teknolojisi Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
13 İçilebilir Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
14 HACCP sisteminin ön gereksinim programları, GHP, GMP. HACCP sisteminin uygulanması aşamaları ile ilgili dokümantasyon ve kayıt sistemleri. Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
15 HACCP sisteminin bir süt ve süt ürünleri üretim firmasına entegrasyonu. Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
16 Genel Değerlendirme Tekinşen O.C., Nizamlıoğlu M. (2001).Süt Kimya, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya Tekinşen O.C. (2000).Süt Ürünleri Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Konya İnal T. (1990). Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi , İstanbul Üçüncü M.(2002). Süt Teknolojisi , Ege Üniversitesi İzmir
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 4
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 1
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 10
Final : 1 10
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Çiğ sütün kompozisyonu ve temel yapısı hakkında bilgi sahibi olurlar 4
D.Ö.Ç. 2 2- Süt ve süt ürünlerinin genel özellikleri ve yapım aşamaları hakkında bilgi sahibi olurlar 4
D.Ö.Ç. 3 3- Süt ve süt ürünlerinin muayenelerinin nasıl yapıldığı ve alınan sonuçların nasıl yorumlanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olurlar 4
D.Ö.Ç. 4 4- Ürünlerin hangi standartları taşımaları gerektiği konusundaki ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında bilgi sahibi olurlar 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20