VETERİNER FAKÜLTESİ
BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı   VETERİNER HEKİM HALK SAĞLIĞI
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
7 1401719 2,00 / 0,00 2,00
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf DOĞRUER
Koordinator E-mail ydogruer selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Yusuf DOĞRUER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Arş. Gör. A. Ezgi TELLİ , Arş. Gör. H. Ahu ERDEM , Arş. Gör. Yusuf BİÇER
Dersin Amacı Veteriner hekim olarak halk sağlığı konusundaki görev ve sorumluluklarımızı öğretmek, çiftlikten sofraya gıda güvenliği konseptinin önemini vurgulayarak zoonoz hastalıkların tanı ve teşhisini anlatmaktır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Veteriner halk sağlığının tanımı ve genel tanımlamalar Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
2 Zoonozlar Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
3 Gıda Hijyeni Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
4 Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar ve korunma Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
5 Gıda kaynaklı viral hastalıklar ve korunma Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
6 Küf kaynaklı gıda toksikasyonları Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
7 Gıda kaynaklı paraziter hastalıklar ve korunma Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
8 Mikroorganizmaların kontrolü Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
9 Biyolojik kaynaklı toksikasyonlar Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
10 Ara Sınav
11 Ara sınav
12 Kimyasal kaynaklı toksikasyonlar Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
13 Gıda endüstrisinin özellikleri Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
14 Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
15 Türk Gıda Kodeksi Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
16 Genel Değerlendirme Doğruer Y. (2004). Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 12 1
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 10
Final : 1 10
DERSİN AKTS KREDİSİ 2
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Veteriner hekimlerin halk sağlığı alanındaki görev ve yetkilerini öğrenir 4
D.Ö.Ç. 2 2- Halk sağlığı konusunda çeşitli bilim dallarıyla koordineli olarak çalışma gerekliliğini öğrenir 4
D.Ö.Ç. 3 3- Zoonoz hastalıklara yönelik koruma kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri öğrenir 4
D.Ö.Ç. 4 4- Beşeri hekimlik ile veteriner hekimliğin tek tıp tek sağlık konsepti içerisinde değerlendirilmesini kavrar ve uygular 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20