VETERİNER FAKÜLTESİ
BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ
Dersin Adı   Besin Hijyeni
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
7 1401706 2 / 2 4
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Gürkan UÇAR
Koordinator E-mail gucar selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Gürkan UÇAR , Doç. Dr. K. Kaan TEKİNŞEN
Yardımcı Öğretim Elemanları
Arş. Gör. A. Ezgi TELLİ , Arş. Gör. H. Ahu ERDEM , Arş. Gör. Yusuf BİÇER
Dersin Amacı Besinlerin temel bileşenlerini, su, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin kimyasal yapılarını geniş ve kapsamlı bir şekilde değerlendirmek. Besin endüstrisi açısından önemli mikroorganizmaları ve etkilerini, gıdalardaki gelişimini öğretmek. Gıda bozulmaları ve gıda güvenliği hakkında bilgiler vermek. Gıda endüstrisi açısından yararlı mikroorganizmalar ve kullanımları hakkında bilgiler vermektir.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Power- point destekli, sözlü- görsel anlatım, soru-cevap
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Suyun önemi, su aktivitesi. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Dokuzlu.C.Gıda Analizleri.Bursa.2000 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011 Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2005.
2 Proteinlerin yapısı, sınıflandırılması. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Dokuzlu.C.Gıda Analizleri.Bursa.2000 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011 Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2005. Tayar M, Çıbık M. Gıda Kimyası, Bursa, 2000.
3 Lipitlerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılması. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Dokuzlu.C.Gıda Analizleri.Bursa.2000 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011 Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2005. Tayar M, Çıbık M. Gıda Kimyası, Bursa, 2000.
4 Vitaminler ve minerallerin özellikleri. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Dokuzlu.C.Gıda Analizleri.Bursa.2000 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011 Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2005. Tayar M, Çıbık M. Gıda Kimyası, Bursa, 2000.
5 Mikroorganizmaların temel özellikleri. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007
6 Mikroorganizmaların temel özellikleri. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007
7 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011 Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2005
8 Funguslar, protozoonlar,viruslar. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011
9 Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen iç ve dış faktörler. Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011
10 Ara Sınav
11 Ara Sınav
12 Besinlerde bozulma ve bozulmaya sebep olan faktörler. Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011
13 Su hijyeni, Su ürünleri teknolojisi Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011
14 Yumurta ve ürünleri ile konserve teknolojisi. Tayar M, Çıbık M. Gıda Kimyası, Bursa, 2000. Dokuzlu.C.Gıda Analizleri.Bursa.2000
15 HACCP, tanım, temel prensipler. Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011
16 Genel Değerlendirme Erol.İ.Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi.Ankara,2007 Erkmen O. Gıda Mikrobiyolojisi.2011
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 1 -
Final   - - - 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 4
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 18
Final : 1 18
DERSİN AKTS KREDİSİ 4
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1-Temel besin hijyeni ve sanitasyon konularında yetkin olur. 4
D.Ö.Ç. 2 2-Hayvansal gıdaların temel bileşimi ve mikrobiyolojisi konularında bilgi edinir. 4
D.Ö.Ç. 3 3-Temel gıda mevzuatı ile ilgili güncel bilgileri edinir ve uygular. 4
D.Ö.Ç. 4 4-Gıdalarda dayanıklılık ve güvenirliliği etkileyen teknolojik uygulamalar ile ilgili kavramları öğrenir. 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20