SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   DÜNYA MUTFAKLARI
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
4 7025471 2 / 2 4
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Cengiz URBAŞ
Koordinator E-mail cengizurbas hotmail.com
Öğretim Elemanı
Öğr.Gör.Cengiz URBAŞ
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 100 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
YÜZ YÜZE SINIFTA VE UYGULAMA MUTFAĞINDA PRATİK ŞEKİLDE İŞLENEREK
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Amerikan Mutfağı ve yemekleri . Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
2 Uzak Doğu /Asya Mutfağı 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
3 Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürüne Uygun Yemekler 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
4 Akdeniz Mutfağı 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
5 Akdeniz Mutfağı Yemekleri 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
6 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
7 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı Yemekleri 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
8 ARA SINAV
9 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfağı Yemekleri 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
10 Avrupa Mutfağı ve yemekleri 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
11 İslam Dinine Uygun Yemek Hazırlama Hristiyan Dinine Uygun Yemek Hazırlama 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
12 Musevi Dinine Uygun Yemek Hazırlama Diğer Dinlere Uygun Yemek Hazırlama 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
13 Yeni Yemek Reçetesi Tasarlanması 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
14 Yeni Yapılan Yemeği Tadıma Sunma Yapılan Yemeği Fotoğraflamak 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
15 Deniz aşırı ülke mutfakları 1. Nilgün Özdemir, Sema ve Özdemir, Fırat. Akdeniz Mutfağı/Dünya Mutfaklarından Lezzetler. Dönence Yayınları 2. Eren, Neşet. Çin Mutfağından Seçmeler. İnkılap Kitabevi 3. Gürbüz, Bektaş., Atan, Fatih., Bozkurt, Hamza ve Sarı, Mesut. Dünya Mutfağı. ME-SA ive Yayınları
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - 1 30
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 30
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : - -
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : - -
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : - -
DERSİN AKTS KREDİSİ 0
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Amerikan yemeklerini araştırır 4
D.Ö.Ç. 2 Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürünü araştırır 4
D.Ö.Ç. 3 Akdeniz Mutfak Kültürünü araştırır 4
D.Ö.Ç. 4 Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürünü araştırır 3
D.Ö.Ç. 5 Avrupa Mutfak Kültürünü araştırır 3
D.Ö.Ç. 6 Deniz aşırı Ülkelerin Mutfak Kültürünü araştırır 3
D.Ö.Ç. 7 Dinî İnançlara, Örf ve Adetlere Göre Yemek Hazırlar 3
D.Ö.Ç. 8 Yeni Yemek Tarifleri Tasarlar 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20