SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   TÜRK MUTFAĞI
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 7025277 2 / 2 5
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Cengiz URBAŞ
Koordinator E-mail cengizurbas hotmail.com
Öğretim Elemanı
Öğr.Gör.Cengiz URBAŞ
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Türk mutfak kültürünü aktarmak ve öğrencilerin bu bilgileri kullanarak Türk mutfak kültürünü gelecekte daha iyi yerlere getirmelerini sağlamak.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 100 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
SINIFTA YÜZ YÜZE VE UYGULAMA MUTFAĞINDA PRATİK YAPARAK
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Mutfak Tarihine Giriş 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
2 Tarihsel Gelişim 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul
3 Mutfak Mimarisi 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul
4 Mutfak Araçları 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul
5 Pişirme Teknikleri 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
6 Sofra Düzenleri ve Servis 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
7 Yemek Öğünleri 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
8 ARA SINAV
9 Yemek Yeme Adabı 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
10 Davet Yemekleri ve ikramları 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
11 Geçiş Dönemleri 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
12 Kutsal Günler 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul
13 Neşeli Günler 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul
14 Orta Asyadan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar .Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
15 Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 1 30
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 30
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 10 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 10 9
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 5
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1. Türk mutfağının özellikleri kavrar 4
D.Ö.Ç. 2 2. Türk mutfağına mahsus pişirme tekniklerini uygular 4
D.Ö.Ç. 3 3. Türk mutfağını uluslararası düzeyde tanıtır 4
D.Ö.Ç. 4 4. Türk mutfağına mahsus menüler hazırlar 3
D.Ö.Ç. 5 5. Türk mutfağının Orta Asya dönemi hakkında bilgi verir 3
D.Ö.Ç. 6 6. Türk mutfağının Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri hakkında bilgi verir 3
D.Ö.Ç. 7 7. Türk mutfağının Cumhuriyet dönemi hakkında bilgi verir 3
D.Ö.Ç. 8 8. Türk mutfağını modern yiyecek içecek sektörüne adapte eder 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20