SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   BESLENME İLKELERİ VE MENÜ PLANLAMA
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 7025276 2 / 2 4
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Cengiz URBAŞ
Koordinator E-mail cengizurbas hotmail.com
Öğretim Elemanı
Öğr.Gör.Cengiz URBAŞ
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Bu dersin amacı beslenme ile ilgili teorik bilgilerin geliştirilmesini sağlamak,besin öğesi ve çeşitli besin öğelerini (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve su) öğrenmek, sindirim, emilim, taşıma ve metabolizma işlemlerini anlamak, zorunlu gıda etiketleme kurallarını, porsiyon büyüklüğü, tanımlayıcı terimler, sağlık iddiaları ve bileşenleri içeren gıda etiketlemesini öğrenmek,Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada Besin Piramidini anlamak, gıda grupları ve menü planlamada birbiri yerine geçebilecek gıda listelerini öğrenmek, menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenmek ve çeşitli gruplara yönelik menüler planlayabilmektir
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 100 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
YÜZ YÜZE SINIF ORTAMINDA TEORİK OLARAK VE UYGULAMA MUTFAĞINDA PRATİK İŞLENEREK
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Beslenmeye Genel Bakış Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
2 Sağlıklı bir diyet planlama Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
3 Sindirim, Emilim ve Taşıma Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
4 Karbonhidratlar (şekerler, nişastalar ve diyet lifleri) ve yağlar trigliseridler, fosfolipidler ve steroller Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
5 Proteinler, aminoasitler ve metabolizma Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
6 Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu Kilo yönetimi: şişmanlık, zayıflık Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
7 Suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, antioksidanlar Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
8 ARA SINAV
9 Su ve majör mineraller, iz mineraller Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
10 Menu değerlendirme Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
11 Yiyecek Hizmetlerinde Menuler Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
12 Standart Reçeteler Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
13 Reçete Maliyeti Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
14 Menu Özellikleri ve Menu hazırlama Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
15 Yiyecek hizmetleri endüstrisinde yeni trendler Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - 1 30
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 30
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 12 4
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 10 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 10 4
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 1
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 4
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Beslenme ve besin öğelerini tanımlar,Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar 4
D.Ö.Ç. 2 Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, taşıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar 4
D.Ö.Ç. 3 Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada Besin Piramidini kullanır 4
D.Ö.Ç. 4 Gıda etiketlerini analiz eder,Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve şeker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır 4
D.Ö.Ç. 5 Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır 3
D.Ö.Ç. 6 Gıda grupları ve menü planlamada birbiri yerine geçebilecek gıda listelerini uygularMenü planlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibidir 3
D.Ö.Ç. 7 Gıda grupları ve menü planlamada birbiri yerine geçebilecek gıda listelerini uygularMenü planlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibidir 3
D.Ö.Ç. 8 Çeşitli grupları göz önünde bulundurarak menü hazırlar 3
D.Ö.Ç. 9 . Menü yönetimi ve denetimini uygular 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20