SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
Dersin Adı   GIDA VE PERSONEL HİJYENİ
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 7017180 2 / 0 2
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Kürşad SAYIN
Koordinator E-mail kursadsyn selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Öğr.Gör. Cengiz URBAŞ
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Bu dersle öğrencilere, konaklama işletmelerinde çalışmaları esnasında kişisel bakım, işe hazırlık yapmak,hiyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak, bulaşıkhane yönetmek,atıkları yönetmek,yiyecek-içeceklerin kalite kontrolünü yapmak ve iş sağlığı-iş güvenliği önlemlerini almak yeterlikleri kazandırmak
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 100 0 0 0 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
dersliklerde yüz yüze konu anlatımı şeklinde yapılacaktır.
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyonun tanımı ve önemi, toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi, toplu beslenme sistemlerinde hijyen ve sanitasyon ilişkisi. Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
2 Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
3 Besinlerin bozulma nedenleri, bozulmaya neden olan etkenler, bakteriler, küfler mayalar ve virüsler. Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
4 Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları, besinlerle mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
5 Besinlerin satın alınmasında hijyen, besinlerin depolanmasında hijyen. Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
6 Besinleri hazırlamada ve pişirmede hijyen Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
7 Besinlerin servis edilmesinde hijyen güvenli gıda hazırlanmasında Dünya Sağlık Teşkilatının Kuralları Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
8 Ara sınav
9 Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar, besinlerin sağlıklı olarak tüketiciye ulaşması için biyolojik, fiziki ve kimyasal kirlenmenin önlenmesi. Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
10 Besinlerin dondurularak saklanması sırasında oluşan önemli mikroorganizmalar Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
11 Personel hijyeni ve eğitimi, personel hijyeninde öğretim, personel hijyeninde dikkat edilecek noktala Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
12 Ağız, burun, saçlar, dışkı ve giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
13 Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar, nedenleri ve öneriler. Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
14 Mutfak ve araç ? gereç hijyeni yönünden sakınılması yönünden davranışlar ve uyulması gereken ilkeler Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
15 İş Yeri hijyeninde dikkat edilmesi gerekenler Prof.Dr.Sıdıka BULDUK ?Gıda ve Personel Hijyeni
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 2
Final : 1 2
DERSİN AKTS KREDİSİ 2
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1-Kişisel bakım kurallarını öğrenir uygular 4
D.Ö.Ç. 2 2-İş hazırlığı yapar 4
D.Ö.Ç. 3 3-Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular 4
D.Ö.Ç. 4 4-Bulaşıkhane yönetimi yapar 4
D.Ö.Ç. 5 5-Atıkları yönetir 4
D.Ö.Ç. 6 6-Zararlı Mikroorganizmaları tanır 4
D.Ö.Ç. 7 7-İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini alır 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20