SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
tibbi_laboratuvar_bilimleri Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Gıda Endüstrisinde Önem Taşıyan Mikrobiyal Patojenler
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 3275001008 3 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet UYSAL
Koordinator E-mail ahuysal selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Gıda endüstrisini zarara uğratan ve gıda yolu ile insanlara bulaşan mikroorganizmaları ve bulaş mekanizmalarını öğrenmek
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
20 0 0 0 0 80 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Yüz Yüze, Seminer, Ödev, Laboratuvar Çalışmaları
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Gıda Kaynaklı Mikrobiyolojik Hastalıklar, Patojen/ Saprofit Ayrımı, Enfeksiyon/ İntoksikasyon, Hastalığa Yol Açan Patojen Sayısı, Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalık Etmeninin Saptanması Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
2 Gıda patojenlerinin analizi, canlandırma, zenginleştirme, bazı bakterilerin analiz yöntem örnekleri Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
3 Salmonella, tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
4 Diyarejenik Escherichia coli serotipleri, tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
5 Listeria monocytogenes, tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
6 Staphylococcus aureus, tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
7 Clostridium botulinum, tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
8 Clostridium perfringens, tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
9 Campylobacter jejuni,Vibrio parahaemolyticus tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
10 Shigella, Yersinia enterocolitica, Enterokoklar tanımı, ekolojisi, patojenitesi, tedavisi, kontrolü, serolojisi, bulaş yolu Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
11 Funguslar ve mikotoksinler Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
12 Gıdalarda bulunan mikotoksinler ve üretici funguslar Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
13 Aflatoksinler Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
14 Gıdalarda patojen indirgeme yöntemleri Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar, Özer Kınık, Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları Kadir Halkman
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : 1 20 1 20
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - 1 20
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   - - - -
Final   - - 1 30
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 10 3
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : 1 2
Ara Sınav : - -
Final : 1 2
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Gıda kaynaklı patojenlerin tanımlamak 3
D.Ö.Ç. 2 Ekolojileri, sınıflandırılmalarını öğrenmek 3
D.Ö.Ç. 3 Enfeksiyona neden olan gıdaları öğrenmek 3
D.Ö.Ç. 4 Gıdalardan mikroorganizma izole etmek 3
D.Ö.Ç. 5 Gıda patojenlerinin identifikasyonunu öğrenmek 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20