SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Et Ürünleri Teknolojisi 1
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 3254001026 2 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Yusuf DOĞRUER
Koordinator E-mail ydogruer selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof:Dr. Yusuf DOĞRUER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Et teknolojisi dersinde biyokimyasal değişikliklerin et kalitesi ile olan ilişkileri, ve et mikrobiyolojisi ve kontaminasyon kaynaklarını öğretmek amaçlanmıştır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Etin tanımı ve çeşitleri Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
2 Etin bileşimi Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
3 Karbonhidratlar Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
4 Proteinler Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
5 Yağlar Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
6 Vitaminler ve mineraller Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
7 Vitaminler ve mineraller Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
8 Enzimler Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
9 Etin histolojik yapısı Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
10 Postmortem değişiklikler ve etin kas dönüşümü Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
11 Etin kalite nitelikleri Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
12 Et mikrobiyolojisi Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
13 Soğuk ve donmuş etler ve kullanılması Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
14 Et işletmelerindeki mikrobiyel kontaminasyon Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A.. (2001).Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara
15 FİNAL
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : 1 25
Sunum ve Seminer : 1 25
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 50
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 10 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : 2 6
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 2 10
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 1 10
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 İnsan gıdası olarak eti tanımlar ve sınıflandırır 3
D.Ö.Ç. 2 Kesim sonrası meydana gelen değişiklikleri ve bunların et kalitesi üzerine etkilerini tartışır 4
D.Ö.Ç. 3 Etin histolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklerini yorumlar 3
D.Ö.Ç. 4 Etin mikrobiyolojik özelliklerini açıklar 4
D.Ö.Ç. 5 Soğuk ve donmuş etlerin özelliklerini kavrar 3
D.Ö.Ç. 6 Et ürünlerine uygulanan işleme tekniklerini anlatır 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20