SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Et Mikrobiyolojisi
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 3254001024 2 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Koordinator E-mail aguner selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Öğrencileri mikrobiyoloji ve et mikrobiyolojisi konusunda bilgilendirmek
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
20 0 0 0 0 80 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Et ve et ürünlerinde bulunan bakteriler Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
2 E. coli, Proteus, Salmonellae Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
3 Micrococcus Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
4 Pseudemonas, Achromobacter, Aeromonas Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
5 Laktobacilli, Microbakterium, Corynebakterium Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
6 Streptekoccus, Bacillus and Clostridia Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
7 Bozulma ve Muhafaza Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
8 Moulds and yeasts Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
9 Starter kültürler Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
10 Su aktivitesi Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
11 F Değeri Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
12 Soğuk muhafaza edilen etlede mikroflora Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
13 Dondurulmuş etlerde mikroflora Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
14 Dondurulmuş etlerin çözündürülmesi Ünlütürk, A., Karapınar, M. ve Turantaş, F. (1999). Gıdalarda Önemli Mikroorganziamlar. Alınmıştır, Gıda Mikrobiyolojisi, Editörler Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi, İzmir. Arda, M. (1985). Genel Bakteriyoloji. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları: 402, Ankara. Erol, İ. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif Matbacılık ve Ltd. Şti., Ankara. Meat microbiology. Ed.by. M.H.BROWN. Applied Sci. Pub. (1982)
15 Final
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : 1 30
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : 1 10
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 4 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 1 20
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 6 5
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Et mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibi olmaları 4
D.Ö.Ç. 2 2- Etin mikrobiyolojisinin önemini hatırlar ve uygular 4
D.Ö.Ç. 3 3- Et mikrobiyoloji ile insan sağlığı arasındaki ilişkiyi yorumlar 4
D.Ö.Ç. 4 4- Et mikrobiyolojisinin standart üretim ve depolama süresine etkisini bilir ve uygular 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20