SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Et Yan Ürünleri
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 3254001022 2 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Koordinator E-mail aguner selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Et yan ürünlerinin elde edilmesi, değerlendirilmesi ve kullanılan alet ve ekipmanların öğretilmesi amaçlanmıştır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 80 20
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Et yan ürünlerin üretiminde kullanılan araç ve gereçler Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
2 Yan ürünlerinin çeşitleri ve sınıflandırılması Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
3 Tüketilebilen ürünler Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
4 Tüketilmeyen ürünler Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
5 Doğal bağırsaklar Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
6 Bağırsakların işlenmesi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
7 Bağırsak muhafaza şekilleri Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
8 Yan ürünler ve işlenmesi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
9 Kan ve kanın işlenmesi, kullanılması Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
10 Et kemik unu ve rendering yağları Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
11 İlik, kemik yağ ve kemik unu üretimi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
12 Tırnak ve boynuz unu üretimi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
13 Yağ eritme Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
14 Kanatlı mezbahası yan ürünlerinin değerlendirilmesi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara. Et ve Balık Kurumu (1993) İmalat Dairesi Et Ürünleri İşletme ve İmalat Yönetmeliği, Yönetmelik Sıra No: 204, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Ankara Aberle,E.D., Forrest,J.C.,Gerrard,D.E., Hedrick,H.B., Judge,M.D., Merkel,R.A., `Principles of Meat Science, Kendall/Hunt Publishing Comp., (2001).
15 Final
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : 1 30
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : 1 10
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 4 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 1 20
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 6 5
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Et yan ürünleri hakkında bilgi sahibi olmaları 3
D.Ö.Ç. 2 2- Etin yan ürünlerinin değerlendirilmesini hatırlar ve uygular 3
D.Ö.Ç. 3 3- Et yan ürünleri ile tüketici ve çevre ilişkisini yorumlar 3
D.Ö.Ç. 4 4- Et yan ürünleri işlemenin sektöre katkısını ve etkisini bilir ve uygular 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20