SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Besin İşyerlerinde Temizlik ve Dezenfeksiyon
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 3254001010 2 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Suzan YALÇIN
Koordinator E-mail syalcin selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof.Dr. Suzan YALÇIN
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Temizlik ve dezenfeksiyon ilkelerinin öğretilmesi
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Temizlik kavramı KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
2 Kirlerin oluşumu ve çeşitleri KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
3 Temizlik maddeleri KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
4 Alkali temizlik maddeleri KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
5 Asit temizlik maddeleri KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
6 Sentetik temizleyiciler KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
7 Sabun KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
8 Solvent temizleyiciler KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
9 Ticari temizlik maddeleri KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
10 Dezenfeksiyon kavramı KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
11 Dezenfeksiyonun aşamaları Dezenfeksiyon kavramı
12 Isıyla dezenfeksiyon KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
13 Kimyasal maddelerle dezenfeksiyon KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
14 Temizlik ve Dezenfeksiyon işlemlerinin sıklığı ve kontrolu KAYAARDI, S. (2005). Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Yayıncılık, Manisa. Marriott, N. G., & Gravani, R. B. (2006). Principles of food sanitation. Springer Science & Business Media. Marriott, N., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media. Hui, Y. H., Bruinsma, L. B., Gorham, J. R., Nip, W. K., Tong, P. S., & Ventresca, P. (Eds.). (2002). Food plant sanitation. CRC Press.
15 Final
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 100
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 10 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : 2 6
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 2 10
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 1 10
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Temizlik kavramını açıklar 4
D.Ö.Ç. 2 Kirin oluşumunu yorumlar, kir çeşitlerini sınıflar 3
D.Ö.Ç. 3 Temizlik maddelerini tanımlar ve sınıflandırır 4
D.Ö.Ç. 4 Dezenfeksiyon kavramını tanımlar 3
D.Ö.Ç. 5 Dezenfektanları ve dezenfeksiyon işlemlerini sınıflar 3
D.Ö.Ç. 6 Gıda iş yelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygular 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20