SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Besin Kimyası
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
2 3254001001 2 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. K. Kaan Tekinşen
Koordinator E-mail kktekinsen selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Doç. Dr. K. Kaan Tekinşen
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineral maddeler, vitaminler ve suyun bileşimi, sınıflandırılması ve özellikleri açıklamaktır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Su molekülünün yapısı, su ve buzun kimyasal özellikleri Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
2 Su aktivitesi Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
3 Amino grup asitlerin özellikleri Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
4 Amino grup asitlerin sınıflandırılması Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
5 Proteinlerin yapısı Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
6 Proteinlerin biyolojik değeri Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
7 Proteinlerim fizikokimyasal özellikler Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
8 Proteinlerin sınıflandırılması Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
9 Lipitler tanımı ve sınıflandırılması Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
10 Yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
11 Vitaminler hakkında genel bilgiler ve sınıflandırma. Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
12 Suda ve yağda çözünen vitaminler Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
13 Mineraller ve özellikleri Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
14 Mineraller miktarları, azlığı ve fazlalığı Gıda kimyası ile ilgili kitaplar
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 100
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 8 8
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 3 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 4 4
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 1 1
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Su (su molekülünün yapısı, su ve buzun kimyasal özellikleri, su aktivitesi, su aktivitesi ve gıda bozulması), proteinler (amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, amino asitlerin sınıflandırılması, proteinlerin yapısı, proteinlerin biyolojik değeri, proteinlerim fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin sınıflandırılması), 4
D.Ö.Ç. 2 lipitler ( tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, lipitlerin kimyasal özellikleri), karbonhidratlar( sınıflandırılması ve yapıları). 4
D.Ö.Ç. 3 Vitaminler hakkında genel bilgiler ve sınıflandırma. Suda ve yağda çözünen vitaminler. Mineraller ve özellikleri, besinlerde bulunan mineraller miktarları, azlığı ve fazlalığı. 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20