SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Besin Mikrobiyolojisi
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 3254001000 2 / 0 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Yusuf DOĞRUER
Koordinator E-mail ydogruer selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof.Dr. Yusuf DOĞRUER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Besin mikrobiyolojisi ve önemi hakkında öğrencileri bilgilendirmek
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Besinlere genel bakış Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
2 Mikroorganizma sayılarının tespiti Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
3 Besin kaynaklı mikroorganizmalar Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
4 Mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
5 Mikrooganizma kaynakları Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
6 Besin kaynaklı hastalıklar Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
7 İndikatör organizmalar Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
8 Besinlerde bozulma Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
9 Faydalı mikroorganizmalar Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
10 Mikroorganizmaların kontrolü Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
11 Mikroorganizma gelişiminin engellenmesi Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
12 Mikroorganizmaların yıkımlanması Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
13 Yönetmelikler Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
14 Standartlar Erkmen O. (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Eflatun Yayınevi. Ankara Ünlütürk A, Turantaş F. (2003) Gıda Mikrobiyolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir Ray B, Buhinia AK. (2008). Fundemental Food Microbiology. CRC Press Doyle MP, Be
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : 1 25
Sunum ve Seminer : 1 25
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 50
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 10 2
Sunum ve Seminer Hazırlama : 2 6
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 2 10
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 1 10
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Besin mikrobiyolojisinin kapsamını tanımlar 4
D.Ö.Ç. 2 Gıdalarda bulunan bakteri, küf ve mayaların fonksiyonlarını anlatır 4
D.Ö.Ç. 3 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını tartışır. 4
D.Ö.Ç. 4 Gıda kaynaklı hastalıklara neden olan mikroorganizmaları bilir ve sınıflar 4
D.Ö.Ç. 5 Gıda kaynaklı patojenlerin bulaşma yollarını ve hangi gıdalarda bulunabileceğini bilir 4
D.Ö.Ç. 6 Gıda kaynaklı hastalıklara karşı korunma ve önleme yöntemlerini kavrar 4
D.Ö.Ç. 7 Gıdada meydana gelen mikrobiyolojik bozulmaların hangi mikroorganizmalardan kaynaklanabileceğini tahmin eder 3
D.Ö.Ç. 8 Kalite ve hijyen indikatörü mikroorganizmaların taşıması gereken özellikleri karşılaştırır 4
D.Ö.Ç. 9 Gıdaların mikrobiyolojik olarak muhafazasında kullanılan klasik yöntemleri bilir. Yeni yöntemler konusunda kaynak araştırması yaparak bilgiye erişir 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20