SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Et Ürünleri Teknolojisi 1
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 3254000010 0 / 2 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Koordinator E-mail aguner selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Ahmet GÜNER
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Et ürünlerinde kullanılan hammaddenin özelikleri ile ürün kalitesi arasındaki ilişkilerin incelenmesi laboratuar ve işletme düzeyinde bilinmesini amaçlanmaktadır. Et endüstrisinde kullanılan temel işleme teknikleri, ürün formülasyonları ve ürün kalitesini etkileyen önemli noktaların laboratuar ve saha şartlarında incelemek dersin temel amacıdır
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 80 20
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Pratik (Uygulama)
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Karkasların dondurulmaları, depolanmaları ve çözünmeleri Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
2 Etin parçalanması ve işlenmeye hazır hale getirilmesi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
3 Sucuk yapımı Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
4 Sucuk yapımı Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
5 Pastırma yapımı Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
6 Pastırma üretimi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
7 Salam ve sosis yapımı Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
8 Salam ve sosis üretimi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
9 Köfte çeşitleri yapımı Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
10 Kavurma ve jöle işkembe üretim teknolojisi Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
11 Et konserveleri Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
12 Üretim sonrası temizlik ve dezenfeksiyon Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
13 Muhafaza Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
14 Sevkiyat Yıldırım.Y.(1992).Et Endüstrisi. Yıldırım Basım Evi. Ankara Pikul J, Dennis F Lesczynski and Kummorow A (1989) Evaluation of mthree modified TBA methods for measuring lipid oxidation in chicken meat, J Agric Food Chem, 37, 1309 - 1313. Öztan A (1995) Et Bilimi ve Teknolojisi, Hacettepe Üniv Mühendislik Fak Yayınları, Yayın No: 19, Ankara.
15 Final
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : 1 30
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : 1 10
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 4 3
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 1 20
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 6 5
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 1- Et ve et ürünü işlenmesi hakkında bilgi sahibi olmaları 4
D.Ö.Ç. 2 2- Etin et ürünlerine işlenmesini uygulamalı olarak hatırlar ve uygular 4
D.Ö.Ç. 3 3- Et Ürünü üretimi safhalarının ürün hijyenik kalitesi ve insan sağlığı ile ilişkisini yorumlar 4
D.Ö.Ç. 4 4- Et Ürünleri üretiminin sektöre katkısını ve etkisini bilir ve uygular 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20