SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
besin_hijyeni_ve_teknolojisi Yüksek Lisans - Doktora - Tessiz Yüksek Lisans
Dersin Adı   Yumurta Bilimi ve Teknolojisi
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
1 3254000006 0 / 2 3
Dersin Düzeyi Yüksek Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. Gürkan UÇAR
Koordinator E-mail gucar selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Yumurtanın fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özellikleri, kontaminasyon kaynakları, ve muhafaza yöntemleri ile yumurta ürünleri üretim teknolojileri, kalitesi ve ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi kazandırmak
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
0 0 0 0 0 100 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
pratik
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Yumurtanın üretim ve tüketimi 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
2 kanatlı hayvan yumurtalarının özellikleri 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
3 Yumurtanın oluşumu ve morfolojik yapısı 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
4 yumurtaların sınıflandırılması 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
5 yumurta kalitesini etkileyen faktörler, 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
6 kalite kriterleri, 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
7 Yumurtanın toplanması, sınıflandırılması, damgalanması, ambalajlanması, etiketlenmesi, taşınması ve depolanması, 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
8 Yumurtaların depolanması sırasında oluşan değişiklikler ve bayatlama, 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
9 Yumurtanın muhafazası ve ambalajlanması, 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
10 Yumurta ve ürünlerinde gözlenen mikrobiyal değişimler, kontaminasyon kaynakları, 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
11 Yumurta ürünleri 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
12 Yumurtanın gıda sanayiindeki kullanım alanları 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
13 yasal düzenlemeler 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
14 sanitasyon ile temizlik ve dezenfeksiyon 1. Mead G. Microbiological Analysis of Red Meat, Poultry and Eggs. Woodhead Publishing Limited, England, 2006. 2. Mead G. Food Safety Control in the Poultry Industry. Woodhead Publishing Limited, England, 2005.
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - -
Devam/Katılım : - -
Uygulamalı Sınav : - -
Derse Özgü Staj : - -
Küçük Sınav : - -
Ödev : - -
Sunum ve Seminer : - -
Projeler : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Klinik Çalışmaları : - -
Diğer Çalışmaları : - -
Ara Sınav   - -
Final   1 100
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 1
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 1
Sunum ve Seminer Hazırlama : 1 7
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : 10 1
Arazi Çalışmaları : 10 2
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : 1 5
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : - -
Final : 1 20
DERSİN AKTS KREDİSİ 3
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Yumurtalarının bileşimi ve besin değerlerini öğrenir, 3
D.Ö.Ç. 2 Yumurtanın Kalite kriterlerini ve kalitesini etkileyen faktörleri analiz eder 3
D.Ö.Ç. 3 Yumurta ve ürünlerinin kontaminasyon kaynaklarını analiz eder, muhafazasında kullanılan yöntemleri tanır 3
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20