FEN FAKÜLTESİ
FİZİK
Dersin Adı   Gıdaların Işınlama Yoluyla Korunması (seçmeli)
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati AKTS
5 2703577 2 / 0 4
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. M. Özgür SEZER
Koordinator E-mail msezer selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Radyasyonun gıda sterilizasyonu amacıyla kullanımını ve ışınlama etkilerini anlamak.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
60 0 0 0 0 20 20
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Ders sınıfta yüz yüze örnek slaytlar kullanılarak anlatılır.
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Gıdaların sterilize edilme sebepleri Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
2 Taze Gıda Ürünlerinin Korunması Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
3 Kimyasallar ve Mikropları kullanarak koruma Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
4 Isı ve Enerjiyi Kullanarak Koruma Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
5 Dolaylı Yaklaşımla Yiyecek Korumasını Geliştirmek Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
6 Elektromanyetik spektrum Spektroskopi ve Lazerlere Giriş, Prof.Dr. Fevzi Köksal - Dr. Rahmi Köseoğlu, Nobel, Yayınevi, 2010
7 Radyasyon ile maddenin Etileşmesi Spektroskopi ve Lazerlere Giriş, Prof.Dr. Fevzi Köksal - Dr. Rahmi Köseoğlu, Nobel, Yayınevi, 2010
8 Radyoaktif ışınların özellikleri Modern Fiziğe Giriş, Ege Üniv. Yay., Prof.Dr. Erol Gündüz, 1992
9 Arasınav
10 Gıdaların ışınlanarak korunması Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
11 Elektron spin rezonans (ESR) tekniğinin temelleri Spektroskopi ve Lazerlere Giriş, Prof.Dr. Fevzi Köksal - Dr. Rahmi Köseoğlu, Nobel, Yayınevi, 2010
12 ESR tekniğinin uygulama alanları Spektroskopi ve Lazerlere Giriş, Prof.Dr. Fevzi Köksal - Dr. Rahmi Köseoğlu, Nobel, Yayınevi, 2010
13 Işınlanmış gıdaların ESR tekniği ile incelenmesi -1 Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
14 Işınlanmış gıdaların ESR tekniği ile incelenmesi -2 Handbook of Food preservation, Second Ed., Taylor & Francis group, 2007
15 Işınlanmış gıda örneklerinin analizi. Electron Spin Resonance in Food Science,ASHUTOSH KUMAR SHUKLA Ewing Christian College, Allahabad, Uttar Pradesh, India, 2016.
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 14 6
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 4
Final : 1 4
DERSİN AKTS KREDİSİ 4
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Radyasyon ile madde etkileşimini öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 2 Gıda ürünlerinin sterilizasyon yöntemlerini tanır 4
D.Ö.Ç. 3 Işınlanmış gıdaların analizi hakkında bilgi sahibi olur 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20