FEN FAKÜLTESİ
BİYOLOJİ
Dersin Adı   Gıda Mikrobiyolojisi (Seçmeli)
Dönemi Dersin Kodu Teorik Saat / Uygulama Saati ATKS
5 2701534 2 / 0 4
Dersin Düzeyi Lisans
Dersin Dili Türkçe
Dersin Veriliş Biçimi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehtap Akın
Koordinator E-mail makin selcuk.edu.tr
Öğretim Elemanı
Yardımcı Öğretim Elemanları
Dersin Amacı Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Gıda mikrobiyolojisinde yararlı ve zararlı mikroorganizmalar, gıdaların mikrobiyal olarak bozulması, gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır.
Temel Bilimler Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler Eğitim Bilimleri Sanat Bilimleri Sağlık Bilimleri Tarım Bilimleri
60 0 0 0 0 40 0
DERS YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Teorik yüz yüze öğretim uygulanır. Konuyla ilgili güncel gelişmeler ve makaleler incelenir. Yardımcı kaynak olarak kitap kullanılır.
HAFTA DERS İÇERİĞİ KAYNAK
1 Mikroorganizmalar ve gıda Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
2 Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
3 Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
4 Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
5 Gıdalarda bozulmaya sebep olan iç ve dış faktörler Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
6 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
7 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
8 Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
9 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
10 Arasınav
11 Gıda kaynaklı hastalıklar ve hastalığa yol açan mikroorganizmalar Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
12 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
13 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
14 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
15 Sanitasyon Gıda Mikrobiyolojisi, A. Ünlütürk, F. Turantaş, 2. baskı, 2000
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ   Ara Sınav Final
  Sayı Katkı Payı Sayı Katkı Payı  
Yarıyıl İçi Çalışmaları : - - - -
Devam/Katılım : - - - -
Uygulamalı Sınav : - - - -
Derse Özgü Staj : - - - -
Küçük Sınav : - - - -
Ödev : - - - -
Sunum ve Seminer : - - - -
Projeler : - - - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - - - -
Vaka Çalışmaları : - - - -
Arazi Çalışmaları : - - - -
Klinik Çalışmaları : - - - -
Diğer Çalışmaları : - - - -
Ara Sınav   1 40 - -
Final   - - 1 60
AKTS İŞ YÜKÜ TABLOSU   Sayı Süre
Ders Süresi : 14 2
Sınav Dışı Ders Çalışma Süresi : 8 1
Sunum ve Seminer Hazırlama : - -
Derse Özgü Staj : - -
Atölye/Laboratuvar Uygulamaları : - -
Arazi Çalışmaları : - -
Vaka Çalışmaları : - -
Projeler : - -
Ödev : - -
Küçük Sınavlar : - -
Ara Sınav : 1 36
Final : 1 48
DERSİN AKTS KREDİSİ 4
No DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI KATKISI (*)
D.Ö.Ç. 1 Gıdalardaki yararlı mikroorganizmaları öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 2 Gıdalardaki zararlı mikroorganizmaları öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 3 Gıdalarda bozulmanın nasıl olduğunu öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 4 Bozulmaya sebep olan mikroorganizmaları öğrenir. 3
D.Ö.Ç. 5 Bozulmaya sebep olan iç faktörleri öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 6 Bozulmaya sebep olan dış faktörleri öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 7 Gıdalardaki indikatör mikroorganizmaları öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 8 Gıda kaynaklı hastalıkları öğrenir. 4
D.Ö.Ç. 9 Gıda kaynaklı hastalıklara sebep olan mikroorganizmaları öğrenir. 3
D.Ö.Ç. 10 Gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır. 4
D.Ö.Ç. 11 Gıda mikrobiyolojisinin tanımını ve inceleme alanlarını kavrar. 4
* 1: Zayıf - 2: Orta - 3: İyi - 4: Çok İyi
PROGRAM ÇIKTISI VE DERS ÖĞRENİM ÇIKTISI İLİŞKİ MATRİSİ

DÖÇ1DÖÇ2DÖÇ3DÖÇ4DÖÇ5DÖÇ6DÖÇ7DÖÇ8DÖÇ9DÖÇ10DÖÇ11DÖÇ12DÖÇ13DÖÇ14DÖÇ15DÖÇ16DÖÇ17DÖÇ18DÖÇ19DÖÇ20
PÇ1
PÇ2
PÇ3
PÇ4
PÇ5
PÇ6
PÇ7
PÇ8
PÇ9
PÇ10
PÇ11
PÇ12
PÇ13
PÇ14
PÇ15
PÇ16
PÇ17
PÇ18
PÇ19
PÇ20