27.01.2020
"Hz. Mevlana ve Medeniyetlerde Vefa" konulu sempozyumu yapıldı
Yayın Tarihi: 10.12.2019 14:17:00

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Yakın Doğu Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi iş birliğiyle Atatürk Dil Tarih ve Kültür Yüksek Kurumu ile Atatürk Kültür Merkezi’nin de destekleriyle VI. Uluslararası Mevlana Sempozyumu, “Hz. Mevlana ve Medeniyetlerde Vefa” temasıyla gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Müze Binası Konferans salonunda gerçekleşen sempozyuma; AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Adem Uzun, Yakın Doğu Üniversitesi Avrasya Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ghadir Golkırıan, Sempozyum Oturum Başkanı Prof. Dr. Şaban Halis Çalış, sempozyum konuşmacıları ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, “Hz. Mevlana ve Medeniyetlerde Vefa konulu sempozyumumuza Türkiye, Azerbaycan, İran, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan ve Bosna Hersek’ten 30 bilim adamının sunumlarıyla katkı verecekler. Burada daha çok medeniyetlerdeki vefa konuları işlenecek. Sempozyumumuzun başarılı ve bereketli geçmesini dilerim” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Avrasya Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ghadir Golkırıan, “Mevlana bize konularını açıklarken dinle kelimesiyle başlar. Kuran-ı Kerim’e baktığımızda oku ile başlar. Mevlana düşünüp tartıp dinledikten sonra, okuma ve konuşma yeteneğimize sahip olduğumuza inanıyor. Dolayısıyla dinlemek en önemli konulardan biridir. Biz de bugün ve yarın Mevlana hakkında konuşuyorsak sadece sureti kelam değil, cani kelamı konuşacağız. Mevlana’yı tek adıyla tanımak yeteri olmayacaktır. Değişik yönleriyle, boyutlarıyla tanımak gerekir” ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Adem Uzun, “Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı medeniyet coğrafyamızın, kültür meşalesini taşıyan her türlü bilimsel faaliyette destek veren devletimizin kültür kurumlarından biridir. Başkanlığımız, bundan sonraki çalışmalara da destek sağlayacaktır. Programda emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, “Vefanın anlamını sadece duymaya değil, aynı zamanda yaşamaya çalışmak üzere bugün bir araya gelmiş bulunmaktayız. Rabbe vefa, bizi dünyaya getiren anne babamıza vefa, eşimize dostumuza, akrabalarımıza vefa, devletimize ve milletimize vefa, bu topraklara da vefa adına dünkü şehitlerimizi rahmet ve vefayla anıyorum. Hz. Mevlana Allah’a olan vefasını daha güzel bir kul olmaya çalışarak yerine getirmeye çalışmıştır. Hz. Mevlana Allah’ın sözünün yeryüzüne hâkim olması gerektiğine inandığı için İla’i Kelimetullah’ı gönüllere nakşetmek için sözüyle ve özüyle bunu insanlara ulaştırmıştır. Sempozyumda emeğini geçen herkese teşekkür eder, sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir, “Allah bizi öğrencilikten, ilim öğrenmekten, ilim yolunda yürümekten geri koymasın. Biz, öğrenmeye devam ediyoruz. Ben vefayı Türklerde vefa, Türk medeniyetinde vefa, İslam medeniyetinde vefa olarak sınıflandırdım. Orhun Kitabelerinde Bilge Kağan’ın açları doyurdum, çıplakları giydirdim ifadeleri geçer. Peygamberler, Orhun Yazıtları ve Eski Türk kavimleri arasında bir irtibat kurmak gerekirse buradan hareket etmek kabiliyetindeyim. Orhun yazıtlarında Tanrı birdir, ifadesi geçer. Orhun yazıtlarında bugün bizim medeniyetimiz ve medeniyetimizin temel kavramlarından biri olan vefa karşımıza çıkıyor. Kuran-ı Kerim ve İslamiyet bütün herkesin mantığını aynı noktada toplar ve çalıştırır. Dolayısıyla biz, kendi terminolojimizle konuşuruz. Mevlana da kendi terminolojisiyle konuştu. Türkler İslamiyet’e girdikten sonra kendilerini buldular. Asıl vefa o zaman konuşulabilir. Vefa denilince vefanın olan vefakârı olan Hz. Peygambere mutlaka işaret etmemiz lazım. Peygamber Efendimiz Allah’a vefa noktasında bayrağı burca diken şahsiyettir. 746 yıl sonra Mevlana halen yattığı yerden İslamiyet’i anlatıyor. İslamiyet’le beraber insanları Müslüman yapıyor. Bu yüzden ben kendisini hayranlıkla anıyorum. Vefa ucu bucağı olmayan şeydir” şeklinde konuştu.

Protokolün, konuşmacılarına plaket takdim edilmesinin ardından Hz. Mevlana ve Medeniyetlerde Vefa konulu sempozyumunun ilk oturumu başladı.

Prof. Dr. Şaban Halis Çalış tarafından başlatılan sempozyumun ilk oturumunda; Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Mesnevi’de Vefa Kavramı ve Kullanım Özellikleri”, Prof. Dr. Ghadir Golkarıan, “İnsan-Toplum İlişkisi ve Medeniyet Bağlamında Vefa”, Prof. Dr. İbrahim Kalan “Kutadgu Bilig’e göre Türk Hakanlığında Vefa Erdemi” sunumlarını gerçekleştirdi.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr