14.12.2019
"Ahmet Dalkıran Resim Sergisi" açıldı
Yayın Tarihi: 13.11.2019 13:44:00

Meram Elektrik Dağıtım A.Ş (MEDAŞ) Sanat Galerisi ev sahipliğinde; Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Dalkıran’ın Kişisel Resim Sergisi açıldı.

MEDAŞ Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergiye; Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak’ın eşi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Funda Toprak,Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zuhal Türktaş,  MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş,  Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Erduran, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci ile sanatsever katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Dalkıran, “Evet belki yüzlerce karma sergiye katıldım. Ancak bugün açılışı yapılan 12. kişisel sergim olacak. Çünkü kişisel sergiler uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla çok zorlu ve sabır gerektiren bir sürecin ürünleridir. Sergimde 60 eser bulunmaktır. Eserler kişisel sergi bağlamında Konya’da ilk defa sergilenmekte. Aşağı yukarı yüzde sekseni yaklaşık bir buçuk yıl içerisinde yapılmış eserlerdir. Sergiler Konya’nın kültür ve sanat ortamının canlı tutulması açısından önem arz etmektedir. Birilerinin bunu yapması lazım.  Bu manada Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenleri olarak bizlere çok büyük işler düşüyor. Bu yıl fakültem adına sezonun ilk sergisini açarak fakülte dekanı olarak da örnek olmak istedim. Bundan sonra da diğer arkadaşlarımızla sergilerimiz devam edecek. MEDAŞ Sanat Galerisi Türkiye’nin en nitelikli sanat galerilerinden birisidir. Gerçekten uluslararası düzeyde diyebilirim. Sergime ilk kez gelenler için eserlerimin çıkış noktası hakkında kısaca bilgi vermek isterim. Tabii ilk önce Anadolu esintileriyle başladım. Yaşadığım coğrafyadan edindiğim kültür birikimi buydu. Ben de buradan hareketle ve daha sonra akademik eğitimimle üzerine koyduklarımla sanat serüvenime devam ettim. Bu süreçte sanatıma felsefe kavramı girdi ve kültürü daha iyi yorumlayarak eserlerim Türk ve Anadolu kültüründen esinlerle tinsel bir boyuta ulaştı. Eserlerimde geleneksel Türk tasvir sanatı minyatürün renk ve çizgi esinleri ile ebru sanatının biçim esinleri ve zengin Anadolu kültür-sanatının başat unsurlarından mozaik ve vitray esinlerine de yer vererek, Türk kültürünün mihenk taşlarından hayat ağacı motifi ile harmanlamakta ve optikten uzak bir yüzey duyarlılığı ile çağdaş yorumlara taşımaktayım. Kültürümüzde renk önemlidir. Öyle ki Anadolu’da siyaha kara, beyaza ak, kırmızıya al ya da kızıl, mavi ve yeşile gök ya da turkuaz denilir. Bunun sebebi atalarımızın renklere sadece maddi açıdan değil ruhani açıdan bakmalarıdır. Kainatta yaratılmış her şeyin tinsel bir boyutunun olduğunu düşünmüşler. Yönler bile renklerle ifade edilmiştir. Örneğin Anadolu’nun kuzeyindeki deniz Karadeniz olarak, Arap yarımadasına hakim olunan dönemde güneydeki denize Kızıldeniz denilmiş hatta Kurtuluş savaşında Atatürk ordulara “ilk hedefiniz Akdeniz’dir” dediğinde ordu Antalya’ya değil İzmir’e çıkmıştır bunun nedeni batının kültürümüzde ak renkle ifade edilmesindendir. Zira geçmiş kültürümüzde ege denizi diye bir ifade yoktur. Bu nedenle bu hususların bilinmesi ve kültürün geleceğe aktarılması açısından unutulmadan yaşatılması gerekmektedir. Ben de eserlerimle bu bilinçle ulusal kültür ve sanatımıza hizmet etmeyi misyon edindim. Sergimde beni yalnız bırakmadığınız için sizlere ve özellikle sergimin düzenlenmesinde yardım eden öğrencilerime ve asistanlarıma sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bugün gerçekten sanata doyduk, doyuyoruz. Kampüsümüzde saat 16.30’da Kısa-Ca Film Festivalinin açılışını yaptık. Yaklaşık 3 bin kısa film yarışmaya başvurdu. Değerlendirme sonucu 46 film finale kaldı. Ve Kısa-Ca programımızda çok değerli sanatçılarımız yer aldı.  Selçuk Üniversitesi bu dönemde kabuk değiştiriyor. İnşallah geleceğe daha emin adımlarla yürüyecek. Ülkenin vizyonuna katkı yapacak proje çalışmaları içerisindeyiz. Bu konuda başta şehrimizin Valisi olmak üzere tüm mülki temsilcilerle çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bu da hem ülkemiz hem de şehrimiz adına fayda olarak dönecektir. Tabii bu saatte sanat aşkıyla burada bulunan herkese teşekkür ediyorum ve en genç başarılı dekanlarımızdan olan Prof. Dr. Ahmet Dalkıran hocamızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını dileyerek hayırlı olsun diyorum ” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimiyle sergi ziyarete açıldı.

“Ahmet Dalkıran Resim Sergisi” 12 Kasım-08 Aralık 2019’a kadar MEDAŞ Sanat Galerisi’nde ziyaretçilere açık olacak.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr