12.11.2019
Selçukta "Uluslararası Taşeli Sempozyumu" düzenlendi
Yayın Tarihi: 24.10.2019 15:15:00

Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve paydaşları; Türk Tarih Kurumu, Alanya Belediyesi ve Taşkent Belediyesi destek veren kurumlar olarak SÜ Turizm Fakültesi ve Selçuklu Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanmış olan “Uluslararası Taşeli Sempozyumu” gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, SÜ Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Bahar, SÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Uçkun Sait Uçan, Doğu Türkistan, Irak, Kazakistan, Özbekistanlı misafirler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda açılış konuşmasını gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak “Taşeli Sempozyumu; tarih, kültür ve turizm alanı ile ilgili bir sempozyum ve çok geniş bir alanı kapsıyor. Bu sempozyumun hazırlık aşamalarını çok iyi biliyorum, özellikle Selçuklu Araştırmaları Merkezi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Taşkent Yüksekokulu gayretleriyle ve Hasan Bahar hocamızın, Mehmet Ali Gökmen hocamızın çabalarıyla bu çalışma şekillendi. Üniversitem adına bu konferansın faydalı geçmesini diliyor ve hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Bahar gerçekleştirdiği konuşmasında “Ülkeleri ve memleketlerinden gelen karındaşlarımızın katılımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Taşkent’e gittikten sonra o bölgede ne yapabiliriz diye düşündük, Alanya, Taşkent, Hadim, Çatalhöyük, Konya, Kapadokya turizm yolundan söz ettik. Bu yol etrafında bir sempozyum yaparak, bu bölgeyi tanıtmak gerekiyor. Güneyde 15 milyon turist, Orta Anadolu’da 10 milyon turist, ve bu 25 milyonluk turizmin ortasında tıkalı bir yol var. Yılda bin kişinin bile geçmediği burada bir yaşam Toros Yörükleri var. Hadim, Taşkent, Sarıveliler, Ermenek, güneyde Alanya Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Silifke ve ötesinde Erdemli’ye kadar uzanan doğuda, batıda da Manavgat, Akseki ve kuzeyinde Seydişehir, Ahırlı, Bozkır, Yağlı Höyük, ilçelerimizden oluşan bir bölge var. Turizmi etrafında kuşattığı ancak haberinin olmadığı bir yer. Doğa, tarih, kültür konusunda ülkemizde son yıllarda çok önemli adımlar atıldı. Bu giydiğim; Anadolu, Türkmen, Selçuklu kıyafetlerini sadece resimlerde değil burada sizlere de canlı göstermek için giydik. 30 yıllık resim sergisi bizleri yalnız bırakmayarak açtığı için 30 yılını Türkmen dağlarında Yörüklere adamış olan Zeki Oğuz Gezginyürek’e de teşekkür ediyorum ve tüm ekip arkadaşlarıma da teker teker teşekkür ediyorum. Bizleri yalnız bırakmayarak gelen karındaşlarımıza, misafirlerimize, öğretim üyelerine ve öğrencilerimize de sonsuz teşekkürlerimiz iletiyorum” diye konuştu.

Sempozyum Zeki Oğuz Gezginyürek’in resim sergisinin açılması ile devam etti.

“Uluslararası Taşeli Sempozyumu” Prof. Dr. Hasan Bahar’ın “Taşeli’nin Jeopolitiği” adlı sunumunun ardından Kate Clow’un “Keykubad Yolunun eski hali” sunumları ile devam etti.

Sempozyum 24 Ekim’de Konya Selçuk üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde, 25-26 Ekim’de ise Alanya Belediyesi Kültür Merkezi B salonunda devam edecek.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr