19.10.2019
Yaşamın Anahtarı: Periyodik Tablo
Yayın Tarihi: 02.10.2019 08:00:00

Dmitri Mendeleyev'in Periyodik Sistemi keşfetmesinin 150. yıldönümü olması sebebiyle 2019 yılı “Kimyasal Elementlerin Uluslararası Periyodik Tablo Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak UNESCO çatısı altında Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyetler düzenlenmektedir (https://www.iypt2019.org/Events). Türkiye’de ise UNESCO Türkiye Millî Komisyonu işbirliğinde Selçuk Üniversitesi bünyesinde 14-15 Ekim 2019 tarihlerinde “Yaşamın Anahtarı: Periyodik Tablo (The Key To Life: Periodic Table)” kongresi gerçekleştirilecektir.

Kongrenin hedef kitlesi; Üniversiteye Temel Bilimler alanında YÖK burslu olarak yerleşen başarılı öğrenciler (18 öğrenci), Konya’da bulunan Üniversitelerdeki Temel ve Uygulamalı Bilimlerde eğitim alan lisans ve lisansüstü öğrenciler (100 öğrenci), Konya'da bulunan MEB'e bağlı kurumlarda Temel Bilimler alanında eğitim veren öğretmenler (14 lise öğretmeni) olmak üzere 3 ana gruptan oluşmaktadır. Toplam hedef kitle periyodik tablodaki element sayısına ithafen öğrenci statüsünde 118 olacaktır. Düzenleme Komitesi, hedef kitleye eğitim verecek Eğitmenler, hedef kitlede bulunan 118 öğrenci ve dâhil edilen öğretmenlerle toplam katılımcı sayısının 150’ ye tamamlanması sonucu Periyodik Sistemin keşfedilmesinin 150. yıldönümüne de atıfta bulunulacaktır.

Kongrenin amaçları; araştırmalarıyla bilimin, uygulamalarıyla teknolojinin ilgi alanında olan Periyodik Tabloya dair hedef kitlede farkındalık oluşturmak, hedef kitlenin bilimsel çalışmalar ve bilimsel düşünme konusunda özgüvenini geliştirmek ve pekiştirmek, elde edilen kazanımlara dayalı olarak hedef kitlenin girişimciliğinin ve bireysel yaratıcılığının gelişimine katkı sağlamak, UNESCO ve faaliyetleri hakkında hedef kitleyi bilinçlendirmek, bilim alanında ödül almış davetli konuşmacıların yapacağı konuşmalar sonucu hedef kitlenin Nobel Ödülü, TÜBA, L’Oreal-UNESCO Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları, TÜBİTAK bilim ödülleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak, Periyodik Tabloda işlenmiş farklı konularda gerçekleştirilen sunumlarla hedef kitleye disiplinler arası bir bakış açısı kazandırmaktır.

Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Düzenleme Kurulu Başkanı

Prof. Dr. ÜLKÜ SAYIN

Web adresi: http://www.selcuk.edu.tr/keytable/tr

Adres: Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) Malazgirt Salonu Selçuklu/ Konya