19.10.2019
Selçuk'ta 15 Temmuzun Arka Planı adlı panel düzenlendi.
Yayın Tarihi: 18.07.2019 09:50:00

15 Temmuz Demokrasi Zaferi Anma programı etkinlikleri kapsamında Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen ‘15 Temmuz’un Arka Planı’ adlı panel gerçekleştirildi

Yabancı Diller Yüksekokulu toplantı salonunda gerçekleşen panele; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kazım Ürün, Doç. Dr. Onur Köksal,  Öğr. Gör. Sami Çavuşoğlu ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, “15 Temmuz’u anlamak için  28 Şubat’lara daha evveline gitmek lazım. Bu millet aziz bir millet, bu millet necip bir millet, bu millet esarete razı olmayan hiçbir zamanda esir olmamış bir millet, bu milletin içinden hainler geçtiği gibi bu topraklarda o hainleri gömecek yerde buluruz. Dolayısıyla 15 Temmuz gecesi bu millet çıplak elleriyle tanklara, toplara, helikopterlere, uçaklara karşı koymuş hem o hainleri hem de onların arkasındaki güçlerin şah damarlarını kesmiştir. Tabii aynı hatalara bir daha düşülmemesi gerekir. Devlet, öyle bir mekanizma ki; devlet biziz, devlet millettir, devlet millete hizmet ettiği sürece vardır. Dolayısıyla bir devletin bir kurumu değil, hiçbir kurumun belli bir görüşe belli bir cemaate teslim edilmemelidir ve edilemezde. Mademki bu memleket üzerinde 81 milyon içinde huzur içinde yaşıyoruz . 81 milyonu temsil eden insanlar devlette çalışmalıdır. Allah’ın izniyle biz bu mücadeleyi verdik. 27 gün meydanlarda sabahladık. Bu hassasiyeti göstermek gerekiyordu. Çünkü evlatlarımız için bir vatan geriye bırakmak gerekiyor. Ben, böyle günlerin bir daha yaşanmamasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kazım ise “Panelin adını bildiğiniz gibi ‘15 Temmuz’un Arka Planı’ yani arkasında ne var, kimler var? Gerçi birçok mecrada dile getiriliyor. Bu tür bir teşebbüste bulunan daha doğrusu belki de piyon konumunda olan cemaat veya dernek olarak ifade edebiliriz. Bildiğiniz gibi yıllar önce bir yapılanma içine girdiğine şahidiz. Tamamen dini duygularla İslami bir söylemle özellikle teyp kasetleri aracılığıyla insanlara ulaştı. Erzurum’dan çıkan bir şahsiyetin daha sonra İzmir’e giderek İzmir merkezli cemiyet faaliyeti olarak gözlemlenene bir etkinlik ya da faaliyet diyebiliriz. Her 10 yılda askeri bir darbeye şahit oluyoruz. Aslında Türk toplumu olarak bizler, bu tür demokratik olmayan şeyleri hak etmiyoruz. Yani seçimle idare edilmek en güzelidir” ifadelerini kullandı.

Panelist Doç. Dr. Onur Köksal, “Ülke olarak Türkiye, kurulduğu yıllardan beri iç ve dış kaynaklı birçok ihanet vakasına uğramıştır. Özellikle 1920’de Cumhuriyetin temeli olan ve milli iradenin tek temsilcisi olan TBMM’nin açılışı, 1923 yılında ise Cumhuriyetin ilanı ile egemenliğin, kayıtsız şartsız millette olduğu yeni bir Türk devleti doğmuştur. Ortaya çıkan bu devlet halka demokrasiyi tanıtmış, halkın kendi iradeleriyle ve hatta kendi iradeleri ile seçilmiş hükümetler tarafından yönetilme şansını onlara vermiştir. Fakat demokrasiye dayalı yönetilen ve büyüme yolunda ilerleyen Türkiye’yi engellemek, yavaşlatmak ve parçalayıp yok etmek isteyen düşmanlarında saldıracağı ilk nokta bu demokratik barış ortamı olmuştur. Bunu başarabilmek için düşmanlar teröre, iç çatışmalara, savaş ortamına, ülke ekonomisinin tahrip edilmesine ve ülkeleri yıkım uğratacak darbelere başvurmuşlardır. Türk milletinin gücünü unutan düşmanlar, 15 Temmuz 2016 gecesi Türk milletine ağır bedeller ödetmek ve Türkiye’yi bir bataklığa sürüklemek için harekete geçmiştir. O gece yapılmaya çalışılan darbe girişimi ile millî birlik ve beraberliğine, bölünmez milli bütünlüğe, cumhuriyetine, demokratik yapısına, anayasal düzene, parlamenter sisteme, iç barışa ve millet idaresine kast edilmiştir. Verilen tüm kayıplara ve tanklara toplara bombalara silahlara jetlere ve uçaklara rağmen 15 Temmuz gecesi, Türk halkının demokrasisine sahip çıktığı ve halkın tepkisiyle dünya demokrasi tarihine geçtiği bir gecedir. O gece ve o geceden sonra halk sokağa dökülmüş ve meydanlarda demokrasi nöbetleri tutmaya başlamıştır. Türk milletinin diriliş destanı yazdığı o gün, demokrasi ve milli birlik günü olarak kabul edilmiştir. O gecenin sorumluları ise evrensel hukuk kuralları çerçevesinde cezalandırılmış ve cezalandırılmaya devam etmektedir” dedi.

Panelist Öğr. Gör. Sami Çavuşoğlu, “Öncelikle 15 Temmuz hain darbe girişiminde canlarını vatan için ortaya koyan aziz demokrasi şehitlerimizi rahmetle kahraman gazilerimizi minnetle anıyorum. Fetullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz akşamı devletin silahlarını millete doğrultmasının üzerinden 3 yıl geçmiştir. Bu süre zarfında hükümetimiz FETÖ unsurlarıyla mücadelesini hız kesmeden sürdürmüştür. Türkiye bağımsızlığının ve bütünlüğünün cumhuriyet tarihinde ilk kez bu denli tehlikeye düştüğü o ihanet gecesinin yaralarını sarmaya devam etmektedir. Tıpkı kişiler gibi milletlerinde karakteri vardır. Bizim milletimizin karakteri erdemlerle doludur. Bu erdemlerden biri de gerektiğinde vatanını korumak için canından vazgeçmeyi göze alabilmektedir. 15 Temmuz 2016 tarihi, millet olmanın asaletini, birlikteliğini ve gücünü gösterdiği bir demokrasi zaferi olmuştur. Allah bize bir daha 15 Temmuza gibi bir ihanet yaşatmasın ama hainlerde şunu unutmasınlar ki bu millete alçaklara her zaman gerekli dersi verecektir” diye konuştu.

Ardından Panelist Öğr. Gör. Sami Çavuşoğlu’nun Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu(TFSF) arşivinden gelen ödüllü fotoğraflardan derlenen sunum gösterisi izletildi.

Panelin bitiminde Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut’un “15 Temmuz” adlı şiiri okumasının ardından sona erdi.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü: (0332) 223 81 87- 223 81 88- 223 82 09 iletisimkoordinatorlugu@selcuk.edu.tr